BiH
517

Zenica dobija nefunkcionalnu biciklističku stazu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rekonstrukcijom zeničkog bulevara počela je i izgradnja biciklističke staze koja već sada zadaje glavobolje zeničkim biciklistima.

Rekonstrukcija zeničkog bulevara i izgradnja biciklističkih staza trebala je biti završena do 20. marta, Dana Zenice, ali sudeći po radovima koji su još uvijek u punom jeku, to se neće dogoditi. Nakon brojnih inicijativa, u sklopu rekonstrukcije zeničke glavne saobraćajnice i trotoara planirana je i izgradnja biciklističkih staza.

Međutim, zbog saobraćajne signalizacije, uskih trotoara i drugih komplikacija, biciklističke staze ne izgledaju ni približno kao one u zemljama regiona.

Na nekoliko lokacija u Zenici, na sredini biciklističke staze se nalazi stub saobraćajne signalizacije koji će u potpunosti ometati kretanje biciklističkom stazom, a prilikom ocrtavanja staze, nastali su i drugi problemi prelaska staze preko Glavne gradske magistrale.

Iako su zenički biciklisti i stručnjaci više puta do sada pozivali nadležne da ih uključe u priču izgradnje zeničke biciklističe staze, to se nije dogodilo, a Zenica će za nekoliko dana dobiti biciklističku stazu koja neće u potpunosti ispuniti svoju funkciju.

Inžinjeri saobraćaja Mirzet Sarajlić i Sead Tahirović mišljenja su da je napravljen veliki propust što se struka nije pitala prilikom gradnje biciklističke staze.

"U ovaj projekat je trebao biti uključen neko od saobraćajnih inžinjera i trebali smo pratiti korake evropskih gradova, jer su postojali uslovi za to. Ovo sada što je urađeno na brzinu je urađeno zbog peticija i pritiska", kazao je Sarajlić.

Tahirović je dodao da još ima vremena da se isprave pomenute greške na biciklističkim stazama.

"Još uvijek ima vremena da se isprave te neke stvari, ali kao uvijek, u Zenici se radi polovično. Staza nije bila planirana, pa je planirana, sada se gradi, pa će se popravljati, ali opet bolje išta nego ništa. Nekim sistemastičnim pristupom je trebalo riješiti izgradnju biciklističke staze", dodao je Tahirović.

U ranijem razgovoru za Klix.ba direktor Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica Mirsad Heleg je kazao kako će rekonstrukcijom bulevara Zenica dobiti deset kilometara biciklističke staze na dionici Bojin vir - Stacionar.