|

Protestna biciklijada u Zenici: Biciklisti traže izgradnju staza

Protestna biciklijada u Zenici: Biciklisti traže izgradnju staza
212
A
Anadolija
25.11.2015. u 14:13
2
komentara
212

dijeljenja
1/4 Foto: Anadolija
2/4 Foto: Anadolija
3/4 Foto: Anadolija
4/4 Foto: Anadolija
Građani Zenice su danas organizovali protestnu biciklijadu, jer njihov grad još uvijek nema obilježenu biciklističku stazu.
Jedna od inicijatora akcije prikupljanja potpisa za uvođenje biciklističke staze u Zenici kao i jedna od organizatora današnje biciklijade Jasna Sinanović rekla je kako je biciklijada vid protesta ka vlastima.

"Kao pojedinac sam primijetila da gradu nedostaje biciklistička staza, samim tim što živimo u gradu koji je izuzetno zagađen, a da većina naših građana koristi bicikle, zagađenost bi se smanjila i za 20 posto. Osim toga, imamo velikih problema i sa parking prostorima što bi bicikli riješili, a da ne govorimo i o zdravijem načinu života kao i druženju", rekla je Sinanović.

Veliki broj biciklista odazvao se današnjoj biciklijadi, unatoč hladnom vremenu.

"Organizatori osim Gradskog odbora 'Naše stranke' Zenica su i tri biciklistička kluba iz Zenice, "Eko forum" te mnogi drugi. Iako je danas jako hladno, veliki broj građana pokazuje da smo svi zajedno u ovoj inicijativi i da želimo biciklističku stazu po ugledu na velike svjetske gradove. To nije bio veliki izdatak kada se pravila Glavna gradska magistrala i bilo bi puno lakše da je to odmah na početku urađeno, ali i sada postoji velika mogućnost da se biciklistička staza označi što ne zahtijeva velike izdatke i sredstva, kao ni radove, a što znaju i arhitekte i inženjeri saobraćaja kao i drugi stručnjaci", dodaje Sinanović.

U okviru akcije je pokrenuta i peticija kako bi Zenica dobila biciklističku stazu. Od 1.500 potrebnih potpisa, do sad je skupljeno između 900 i 1.000.

Sinanović je rekla kako je markiranje određenih dijelova grada već počelo i da se nadaju pokretanju lavine reakcija i promjena u gradu.

Jedan od učesnika biciklijade je Nedžad Agić, član BK "Pro-Bike Zenica", koji je rekao kako mu današnja biciklijada predstavlja zadovoljstvo.

"Drago mi je biti dio tima i da je neko potakao Zenicu na pravi potez, što bi mnogo značilo za Zenicu i njene građane, a tek ljude koji vole ova dva točka više nego bilo šta drugo", rekao je Agić.

Nada se uspjehu današnje akcije kako bi svi imali koristi od biciklističke staze.

"Želim da uspijemo u današnjoj akciji, da pokažemo da imamo kapaciteta, želje i volje da promijenimo nešto u svom gradu za dobrobit svih", izjavio je Agić.

Svi biciklisti su u pratnji policijskih vozila imali priliku da se voze ulicama Zenice, od Trga Alije Izetbegovića, odakle je biciklijada krenula, Glavnom gradskom magistralom te bulevarom u Zenici do platoa na Kamberovića polju gdje je cilj ove biciklijade. Na biciklijadi je učestvovalo oko 100 učesnika.

 
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...