sport
146

Krug na biciklu za čisto i sigurno Sarajevo vozilo 200 djece i starijih

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grad Sarajevo i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Udruženjem "Giro di Sarajevo" organiziralo je danas biciklijadu povodom manifestacije Energetski dani Sarajevo 2015. Biciklijada je održana pod sloganom "Jedan krug za moj čist i siguran grad".

Na biciklijadi je učestvovao veliki broj biciklista, a bilo je organizovano i druženje, te "Mala škola biciklizma" za najmlađe. Biciklisti su startali na parking prostoru ispod Stupske petlje, a cilj je bio kod bine na Vilsonovom šetalištu, gdje je održan zabavni program i podijeljene nagrade.

"Biciklijada je išla od Stupske petlje biciklističkom stazom do Otoke, a onda smo nastavili cestom jer staze više nema, što je bila simbolična poruka da se nastavi izgradnja biciklističke staze. Na biciklijadi je učestvovalo oko 200 osoba, a najsretniji su dobili poklone u vidu biciklističke opreme. Potom je održana Mala škola biciklizma gdje su djeca prolazila poligonom. Svako dijete je dobilo poklon", rekao je za Klix.ba Loren Keserović, projekt menadžer u Udruženju Giro di Sarajevo.

Broj biciklista u Sarajevu se iz godine u godinu povećava, čemu su doprinijeli i gradnja biciklističke staze i parkinga.

"Ljudima su gradnjom staze pruža prilika da na posao idu biciklom, a ne automobilom, što je ranije bilo nemoguće. Prije su imali problem s pješacima i automobilima, dok sada biciklisti imaju jednu svoju saobraćajnicu, a daljim nastavkom gradnje staze će se povećati i njihov broj, o čemu svjedoče poslovni rezultati prodavnica bicikala i opreme", rekao je Keserović.