BiH
89

Zenica: Pero Majstorović u finalu tucijade pobjedio sina Gorana

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" večeras je u Hrvatskom domu "Kralj Tomislav" u Zenici organizovalo uskršnju zabavu i tradicionalnno tucanje jaja na kojoj je učešće uzelo 12 takmičara.

Šesta tradicionalna uskrsna tucijada večeras je održana u prostorijama doma "Kralj Tomislav" u Zenici, a u finalnom dvoboju sastali su se 59-godišnji Pero Majstorović te njegov sin Goran. Pobjednik dvoboja bio je Pero Majstorović, koji je po proglašenju pobjednika meča razbio sretno jaje.

"Drago mi je da sam učestvovao u finalnom meču tucijade, a manje mi je drago što sam morao pobijediti svog sina. Međutim, kako sam ja njega učio neke stvari, imao sam više iskustva nego on u finalu", kazao je Pero Majstorović, te dodao:

"Nema posebnog recepta za dobro i tvrdo jaje. Jednostavno, desi se da domaća kokoš nosi tvrda jaja, ali to je veoma rijedak slučaj. Volim da se takmičim u tucanju jaja i svaku priliku sa prijateljima i gostima kod kuće iskoristim da testiram koje je jaje tvrdo, koje nije, kako bi bio spreman za naredno takmičenje."

Najmlađi učesnik ovogodišnje tucijade bio je devetogodišnji Saša Letić, koji je u prvom krugu takmičenja ispao, ali se nada da će naredne godine ostvariti bolje rezultate.

"Ovo mi je prvi put da učestvujem u tucijadi i ponio sam jedanaest jaja za takmičenje, gdje imam jedno veliko i dva mala, dok su ostala normalne veličine. Večeras nisam uspio pobijediti jer su drugi imali bolja jaja nego ja, ali ću pripremiti bolja za drugo takmičenje", kazao je Letić.

Organizatori su istakli da je i HKD "Napredak" u veoma teškoj situaciji, kao i sve druge kulturne institucije u Bosni i Hercegovini, ali i pored toga pripremili su brojne manifestacije kojima su obilježili Uskrs.

"Trudimo se da održimo ovaj uskrsni duh živim i da organizujemo ova tradicionalna dešavanja. Večeras smo imali zabavu i tucijadu, a narednih dana ćemo održati i Uskrsni koncert ​,​ te Noć tamburaša. U subotu će biti održan tradicionalni 17. međunarodni šahovski turnir gdje očekujemo takmičare iz zemalja regiona i to će biti ujedno i završetak našeg programa", kazao je predsjednik HKD "Napredak" Zenica, Miroslav Šoko.

Član organizacionog odbora HKD "Napredak" Zenica Slavko Kelava ​,​ izrazio je žaljenje da u tucijadi više učestvuju starija populacija, te se nada da će mladi uzeti veće učešće naredne godine.

"Do sada su učestvovali mladi i stariji, ali više je tu bilo starije populacije i trebamo poraditi tome da tradiciju preuzmu mlađi, tako da imamo veće izglede da ovo takmičenje opstane", zaključio je Kelava.

Nakon takmičenja uslijedilo je druženje uz muziku uživo, a prvoplasirani u tucijadi osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 50 KM.