BiH
119

U Zenici održana tradicionalna Čimburijada: I ove godine čimbur od 1.500 jaja

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenička Čimburijada i ove godine se održava na obalama rijeke Bosne na Kamberovića polju, a veliki broj Zeničana učestvuje u obilježavanju ove dugogodišnje tradicije.

Kao i svake godine, zenički ugostitelj Rasim Salčinović svojim će sugrađanima podijeliti čimbur za čiju je pripremu utrošeno 1.500 jaja.

"Tradicija pravljenja čimbura traje i više od nekoliko stotina godina, a u proljeće jaja su bila prva radost. Ja sam odlučio da tu tradiciju i nastavim. Najvažnije nam je da čimbur ne zagori i da ga podijelimo sugrađanima. Ove godine obilježavamo 50 godina pravljenja zeničkog čimbura sa više od 1.000 jaja i to ćemo raditi dok nas zdravlje služi", kazao je Salčinović.

Predsjednik Foruma građana Zenice, tehničkog organizatora Čimburijade, Tvrtko Mešanović, je kazao kako je cilj da sadržaj Čimburijade svake godine bude što bolji.

"Svake godine želimo oplemeniti sadržaj Čimburijade pa će tako u sklopu manifestacije biti održana sportska takmičenja, a imamo i dječiji program gdje smo raspisali konkurs o temo 'Stiže proljeće u moj grad'. Ove godine će se likovni radovi prodavati po simboličnoj cijeni, a sredstva će biti donirana u humanitarne svrhe", izjavio je Mešanović.

Zeničanin Nail Fazlihodžić 40. godinu sa svojim prijateljima, na obali rijeke Bosne, uživa u prvim danima proljeća i tradicionalno ispeče čimbur.

"To je zenička manifestacija i ima svoj značaj za svakog Zeničanina. Za mene je Čimburijada veličanstven događaj i svake godine se uglavnom okupi ista ekipa. Generacije se mijenjaju. ali eto, već 40 godina napravimo čimbur i malo odmorimo od svakodnevnice", izjavio je Nail.

U okviru današnjih aktivnosti bit će održana regata, ali i tradicionalno kupanje Zeničanina Emilijana Kneževića.