Kultura
43

I ove godine "Napredak" nudi bogat uskrsni program

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uskrsni program koji svake godine tradicionalno organizira Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i ovaj će put ponuditi bogat sadržaj iz različitih umjetničkih i sportskih oblasti.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će središnji događaj biti "Napretkov" svečani uskrsni koncert 25. aprila u Narodnom pozorištu, na kojem će nastupiti jedan od najboljih zborova iz Hrvatske - Zbor pjevačkog glazbenog društva "Zoranić" iz Zadra.

Ovo je društvo nastalo 1905. godine u Zadru, te od tada njeguje različite oblike zborskog pjevanja. Nastupali su u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje su osvojili i brojne nagrade.

Zbor izvodi raznolik repertoar uz instrumentalnu pratnju, ali i a cappela pjevanje.

"Blagdan Uskrsa želimo proslaviti na ovaj način te ljudima ponuditi nešto lijepo i pozitivno", kazao je Topić.

Ovogodišnji "Napretkov" uskrsni program počeo je 12. aprila prvim "Napretkovim" Uskrsnim teniskim turnirom u suradnji s NTA Teniskom akademijom iz Sarajeva.

Predsjednik Sportskog društva "Napredak" Mladen Rudež istaknuo je da je turnir održan uz učešće 13 parova, dok su pobjednici turnira Elvir Bolić i Elvir Muftić.

"Napretkove uskrsne dane započeli su sportisti, a oni će ih i završiti boćarskim susretom. Za teniski turnir se nadamo da će postati tradicionalan", kazao je.

Sportski dio programa bit će nastavljen 19. aprila "Napretkovim" dječijim malonogometnim uskrsnim turnirom u organizaciji Nogometnog kluba SAŠK 1910-Napredak.

Na ovom će turniru učestvovati deset ekipa iz Sarajeva, 2003. i 2004. godište, a polufinalna i finalna utakmica bit će održane 26. aprila.

Osim muzičkih i sportskih događaja, "Napretkovi" uskrsni dani bit će obogaćeni i likovnim sadržajima.

Tako će Udruga likovnih umjetnika "Napredak" i ove godine organizirati tradicionalnu uskrsnu izložbu, koja će biti otvorena večeras u Maloj galeriji Crkve sv. Ante na Bistriku.

"Napretkov" uskrsni program bit će završen Uskrsnim boćarskim turnirom u nedelju, 27. aprila na terenima sportskog centra Stup, uz učešće osam ekipa.

Predsjednik podružnice Beč HKD "Napredak" Filip Zloušić ujedno je danas, uz prigodnu svečanost, uručio 15 stipendija za školsku 2013./2014. godinu.

Riječ je o stipendijama za koje je u šest "Napretkvih" podružnica raspisan konkurs. Za 12 stipendija dodjeljuje se po 500 eura, a tri stipendije su dodijeljene u visini od po 250 eura.