{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene žrtve rata s dna jezera Perućac vade kosti ubijenih

F
5.9.2010. u 14:43
0
0
Žene žrtve rata s dna jezera Perućac vade kosti ubijenih
0
Žene žrtve rata s dna jezera Perućac vade kosti ubijenih
Članovima Instituta za traženje nestalih osoba BiH u nedjelju su se pridružile i članice Udruženja "Žena žrtva rata" u potrazi za ratnim stradalnicima s višegradskog područja čiji posmrtni ostaci leže na dnu jezera Perućac.
Odazivajući se na apel udruženja ratnih stradalnika "Višegrad 92.", iz Sarajeva je u Višegrad stiglo 50 članova Udruženja, muškaraca i žena, a posebnu dimenziju i težinu događaju daje činjenica da i žene žrtve nasilja u proteklom ratu svojim rukama s jezerskog dna vade kosti umorenih.

One nisu jedine koje su se u ovom dosad najmasovnijem odzivu na apel pridružile potrazi, rekla je Feni predsjednica Bakira Hasečić.

Autobusima iz Sarajeva u nedjelju ujutro su s njima krenuli i predstavnici Elektroprivrede BiH, vatrogasci s Vrtanika te drugi građani i pojedinci, tako da je na odredište stiglo više od 120 ljudi prema njezinoj procjeni.

Apel za pomoć u potrazi za žrtvama uputilo je, naime, Udruženje "Višegrad 92." iz Sarajeva u saopćenju za javnost.

Zamolilo je sve privrednike i građane dobre volje da pomognu u organiziranju autobusa i prikupljanju hrane za dobrovoljce koji će pomoći u pretraživanju dna trenutno presušenog jezera Perućac u kojem tim Instituta za traženje nestalih osoba BiH već duže radi na iskopavanju posmrtnih ostataka.

Udruženje je pritom napomenulo da je dno jezera trenutno presušeno zbog remonta HE Bajina Bašta, ali je zatvaranje brane i punjenje vodom predviđeno za 10. septembar, što znači da je za potragu za žrtvama ostalo još veoma malo vremena.

Članovi Udruženja "Višegrad 92." apelovali su za pomoć u pretraživanju dna prije nego ga prekrije voda, napominjući s očajem da će voda možda ponovno sakriti kosti nevinih ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: