Pomoć Institutu za nestale
0

I sarajevski studenti prekopavali obale Perućca

Sarajevo-x.com
Odazivajući se na apel Udruženja građana i porodica nestalih osoba "Višegrad 92“ da u narednim danima pomognu stručnim timovima iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u ekshumiranju posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina na lokalitetu povučenog vještačkog jezera Perućac, iz Sarajeva je na tu lokaciju u četvrtak 23. septembra stiglo oko 150 studenata i predstavnika Univerziteta u Sarajevu.

"Pomozimo pronalasku tijela i ekshumiranju kako bismo pomogli da se dokaže prava istina radi daljnjeg suživota, mira i tolerancije na prostoru Bosne i Hercegovine i šire“, bilo je navedeno u pozivu za organizovanje ove humane, volonterske akcije koju je realizovao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Sarajevu.

Učešće u akciji uzeli su studenti, nastavnici i saradnici sljedećih fakulteta: Mašinski fakultet, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Elektrotehnički fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet političkih nauka, Pedagoški fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, kao i predstavnici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje kako se osjeća na mjestu gdje se vrši ekshumacija ubijenih Bošnjaka Višegrada i Gornjeg Podrinja, rektor Čaklovica je izjavio:

"Tužan sam zbog činjenice što stojim na mjestu masovne grobnice u kojem se nalaze žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima Istočne Bosne. Istovremeno sam i ponosan što smo doživjeli da studenti budu inicijatori jednog ovako veličanstvenog i humanog čina. Ponosan sam što su studenti na licu mjesta prepoznali razmjere genocida počinjenog nad Bošnjacima Višegrada i Gornjeg Podrinja i pokazali odlučnost da će i kao budući intelektualci biti protiv fašizma sa koje god strane on dolazio. Ponosan sam na naše studente i želim da im dragi Bog ovu humanu akciju upiše u dobra djela.“

"Sretna sam što su na obalama jezera Perućac danas sa nama studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu. Sretna sam što su došli da nam pomognu da pronađemo što više posmrtnih ostataka, jer je činjenica da nećemo moći sve pronaći, a one čije ne pronađemo zauvijek će ostati nestale osobe. Poznato je da je rijeka Drina najveća grobnica u Evropi i sigurno će zauvijek ostati nepretražena,“, navela je Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja građana i porodica nestalih osoba "Višegrad 92“.

Studenti, koji su učestvovali u ovoj humanoj akciji, ponijeli su snažne utiske i naveli da im je drago da su mogli makar skromno doprinijeti pronalasku posmrtnih ostataka žrtava genocida u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Dosad su na jezeru Perućac ekshumirani skeletni ostaci 373 žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Za pronalaženje još skoro 800 skeletnih ostataka ostalo je malo vremena. Ekshumacije i pretraga terena na spomenutom lokalitetu bit će nastavljene do 26. septembra do kada je dogovoreno da će se zadržati postojeći nivo vode u jezeru Perućac.