{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zaustaviti puštanje vode u jezero Perućac"

F
19.9.2010. u 19:55
0
10
"Zaustaviti puštanje vode u jezero Perućac"
0
"Zaustaviti puštanje vode u jezero Perućac"
Udruženje građana i porodica nestalih osoba "Višegrad 92" uputilo je danas apel upravi Elektrodistribucije Srbije i Hidrocentrale Bajina Bašta, Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, Haaškom tribunalu i Tužilaštvu za ratne zločine BiH da po hitnom postupku obustave puštanje vode u jezero Perućac, te da se nivo vode zadrži na dubini od šest metara.
U suprotnom, navodi se u apelu, dalje pretraživanje terena i ekshumacije bit će onemogućeni.

Danas je na obalama jezera Perućac bilo prisutno oko 170 dobrovoljaca. Međutim, uslijed strašnih vremenskih neprilika i kiše, prekopavanje terena je prekinuto.

Zbog obimnih padavina na tlu su se pojavile pukotine i klizišta, a prijeti i opasnost da voda potopi tlo koje je nepretraženo.

Do sada je prekopano oko 112 km terena. Svakodnevno se pronalaze kompletna tijela i pojedinačne kosti, ali i nove lokacije koje je neophodno pretražiti.

Ovo je jedna od najvećih poznatih masovnih grobnica u Evropi.

Večeras će voda napuniti jezero dodatna dva metra. Ukoliko ne obustavi punjenje, tjelesni ostaci mnogih višegradskih žrtava će ostati zauvijek nepronađeni i pod vodom.

"Pomislite samo na njihove najmilije, koji još tragaju za bližnjima, te se i dan danas nadaju da će ih pristojno sahraniti, kako dolikuje i svakom čovjeku", kažu u ovom udruženju.

Udruženje "Višegrad 92" akciju prekopavanja terena i pomoći Institutu za traženje nestalih nastavlja u utorak 21. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: