Institut za nestale osobe
0

"Punjenje jezera Perućac neće omesti ekshumacije"

SRNA
Postepeno punjenje jezera Perućac koje počinje danas u 18.00 sati puštanjem vode iz Hidroelektrone u Višegradu, neće ugroziti proces ekshumacije pomrtnih ostataka na ovom području, izjavila je Srni portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Čengićeva ja rekla da je odluku o puštanju vode donijelo Ministarstvo energetike Srbije.

Prema njenim riječima, jezero punit će se svaka dva dana po dva metra, dok se ne postigne visina vode od osam metara, kada će timovima koji vrše pretragu biti ostavljen period od nekoliko dana da se pretraže pojasevi u neposrednoj blizini vode.

"Nadamo se da će tempo i dinamika ekshumacija biti usklađena sa punjenjem jezera", kaže  Čengićeva i ističe  da se pretrage terena nastavljaju intezivno i na različitim lokacijama.

Prema njenim riječima, intezivne pretrage kojim rukovodi Okružno tužilaštvo iz Bijeljine danas se vrše u mjestu Klotjevac u opštini Srebrenica. 

"Danas se radi na sedam lokacija. Na cijelom području jezera do sada je eksumirano 335 skeletnih ostataka", kaže Čengićeva. 

Prema njenim riječima, u procesu pretrage preostalog terena koji je veoma nepristupačan, pored pripadnika policije i Instituta za nestale osobe, učestvovat će i Specijalna jedinica federalnog MUP-a, Granična državna služba, Vatrogasna brigada Kantona Sarajevo i Gorska služba Goražde.
"Na desnoj obali Drine ekshumirani su posmrtni ostaci 11 lica na isto toliko lokacija, taj teren se intezivirano pretražuje, a predstavnici Instituta tu samo vrše monitoring", rekla je Čengićeva.

Ona je dodala da će svi skeletni ostaci biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla i gradsko groblje Visoko, gdje će biti uzeti koštani uzorci za njihovo DNK analizu.