BiH
0

Otvaranjem brane počinje postepeno punjenje vodom jezera Perućac

FENA
Na jezeru Perućac, na kome se intenzivno vrše ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava rata, sutra će postepeno početi punjenje vodom, odnosno otvaranje brane.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, prema dogovoru jezero će se puniti postepeno po dva metra svaka dva dana.

Izrazila je nadu da će ekshumacija na ovom jezeru biti usklađena s dinamikom punjenja, jer još nije završena ekshumacija na svim dijelovima jezera.

"Na lokalitetu Đurevići, općina Višegrad, danas se vrši ekshumacija većeg broja skeletnih ostataka, a do sada su ekshumirani posmrtni ostaci deset slučajeva", dodala je Čengić.

Ovom ekshumacijom rukovodi Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo uz prisustvo pripadnika Policijske stanice Rogatica.

Čengić je kazala i da će sutra biti ekshumiran lokalitet Klotjevac, općina Srebrenica, gdje će se ekshumirati veći broj tijela.

Na jezeru Perućac do sada je ekshumirano 329 slučajeva, a ekshumacija će se nastaviti do potpunog punjenja jezera.

"Nažalost, ostali su najnepristupačniji tereni tako da su, osim istražitelja Instituta, angažirani pripadnici Gorske službe spašavanja, policije kao i pripadnici Alpinističke grupe MUP-a FBiH", pojasnila je Čengić, dodajući da se radi o stijenama i liticama te da je teren jako klizav i opasan.

Inače jezero Perućac presušeno je zbog redovnog remonta hidrocentrale, tako da zbog finansijskih gubitaka, postavljanja turbina i drugi radnji jezero mora biti uskoro napunjeno.

Čengić je Feni kazala da će ovo punjenje ubrzati proces ekshumacije te da se u Institutu nadaju da će uspjeti završiti cjelokupnu ekshumaciju do potpunog punjenja jezera.