Tužni skup
17

Žene Srebrenice u Tuzli prate izricanje presude Mladiću: Želimo da ratni zločinac dobije maksimalnu kaznu

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izricanje prvostepene presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću žene Srebrenice prate s velikom pažnjom.

Predsjednica i potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić i Nura Begović otputovale su u Hag gdje prisustvuju izricanju presude, dok se ostale članice udruženja nalaze u Tuzli i prate televizijski prijenos događanja na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Nakon pet godina, koliko je trajalo suđenje, presudu Mladiću izreći će sudsko vijeće Haškog tribunala koje čine predsjedavajući Alphons Orie i članovi Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto.

Haško tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od sudskog vijeća da Mladića osudi na kaznu doživotnog zatvora, a članice Udruženja "Žene Srebrenice" danas su iz Tuzle, prije početka izricanja presude, kroz suze poručile da nijedna kazna ne može vratiti živote njihovih najmilijih, ali da je doživotni zatvor za ovog ratnog zločinca jedina prihvatljiva kazna.

"Očekujemo da bude osuđen, između ostalog, i za počinjeni genocid u Srebrenici. Ratni zločinac i krvnik je naredio i izvršio strahote. Bio je kukavica, krio se do 2011. godine. Mada nama ništa ne može vratiti naše najmilije i umanjiti našu bol, očekujemo da presuda bude pravedna. Očekujemo doživotni zatvor", kazala je za Klix.ba Habiba Mašić koja je u Srebrenici živjela do 1995. godine.