|

Žene Srebrenice i Žene u crnom još jednom podsjetile na genocid

Žene Srebrenice i Žene u crnom još jednom podsjetile na genocid
0
Piše: D. Brkić
11.11.2013. u 14:45
33
komentara
0

dijeljenja
Žene Srebrenice i Žene u crnom još jednom podsjetile na genocid Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Hladno i kišno vrijeme nije spriječilo Srebreničanke da i ovog 11. u mjesecu podsjete domaću i svjetsku javnost na genocid u zaštićenoj zoni UN-a, koji su 1995. godine počinili Vojska i MUP RS.
Zajedno sa ženama Srebrenice danas su u tužnoj povorci bile i Žene u crnom iz Beograda, predvođene predsjednicom Stašom Zajević.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


"Imamo potrebu da još jednom podržimo žene Srebrenice u njihovoj borbi za pravedan mir. Nažalost, ne postoje promjene na insitucionalnom nivou, a ako i postoje one su isključivo usmjerene ka međunarodnoj zajednici. To je potpuno fingirano i lažno, praktično riječ je o zadovoljavanju međunarodnih standarda i isključivo je u funkciji elite na vlasti. U suštini, elita na vlasti ima sasvim drugačiju poruku, suprotnu onoj koju govore međunarodnoj zajednici i zbog toga nema promjena ni u obrazovnom, ni u kulturnom, a ni na političkom planu“, rekla je Staša Zajević.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


Žene Srebrenice su po ko zna koji put podsjetile na nedopustivo spor proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka njihovih najbližih.

“Podrinje je puno grobnica. Problem je u tome što ih niko ne ekshumira. Zna se gdje su grobnice, imaju poznate lokacije, ali se ništa ne radi”, kaže Nura Begović iz Udruženja Žene Srebrenice.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


Njima su, pored Žena u crnom, moralnu podršku pružili građani Tuzle i članovi Organizacije porodica šehida iz Živinica.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...