{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebreničanke traže smjenu Theodora Merona

11.9.2013. u 16:29
1
Srebreničanke traže smjenu Theodora Merona
1
Majke Srebrenice i njihove istomišljenice iz raznih dijelova BiH danas su u Tuzli na Trgu žrtava genocida u Srebrenici i Trgu slobode još jednom podsjetile na genocid koji je 11. jula 1995. godine počinjen u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a.
Srebreničanke su još jednom podsjetile na nedopustivo spor postupak identifikacije, a zbog blagih i oslobađajućih presuda koje se izriču u Haškom tribunalu izražavaju svoje razočarenje i zabrinutost.

“Ujedinjenim nacijama poslali smo peticiju sa 6.000 potpisa kojom tražimo smjenu Theodora Merona, predsjednika haškog suda. Niz posljednjih presuda je oslobađajućih i preniskih te kao takve vrijeđaju dostojanstvo žrtava”, kaže Hajrija Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Posljednja presuda Vrhovnog suda Holandije u slučaju Hasana Nuhanovića ponukat će mnoge žrtve da svoju satisfakciju potraže pred tom sudskom instancom.

"Hasan Nuhanović je prije jedanaest godina podnio tužbu protiv Holandskog bataljona, odnosno Ministarstva odbrane Holandije. Vrhovni sud je konačno donio odluku da je Holandija kriva. Smatram da su sada otvorena vrata i za ostale porodice koje će moći da traže odštetu, odnosno odgovornost, jer nijednoj porodici niko ne može platiti njihove najdraže", kazala je Hajrija Ćatić.

Srebreničankama su danas podršku pružile žene iz Bosanske krajine, a poslije polusatnog mirnog protesta okupljene Srebreničanke su otišle kućama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: