BiH
2

Hasanović: Politika ne pomaže ženama Srebrenice

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje građana "Žene Srebrenice“ u Tuzli je danas organiziralo, kao i svakog 11. u mjesecu, mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Članica ovog udruženja Naza Hasanović izrazila je ogorčenje zbog puštanja na slobodu ratnih zločinaca te sporog otkrivanja masovnih grobnica.

"Ogorčene smo što se ratni zločinci jednostavno puštaju na slobodu. Žene umiru, a nisu ni pronašle svoje najmilije. Politika ne pomaže ženama Srebrenice, samo se uključuju kada je godišnjica, a mi se ovako same borimo i zadovoljne smo samo malim dijelom onoga za što smo se dosad izborile", navela je Hasanović.

Kazala je da politika treba da pomogne ovim ženama, a ne da dođu samo na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici da bi održali "svoja predavanja".

"Majkama Srebrenice nije do predavanja, nego da pronađemo posmrtne ostatke svojih najmilijih. Tražimo samo da nam se političari pridruže i pomognu da se ratni zločinci kazne", poručila je.

Današnjim mirnim protestima u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine priključili su se i građani Tuzle.

"Rođen sam u Tuzli i nisam žrtva genocida. Međutim, smatram da je nedopustivo da se i danas, nakon toliko godina, nad žrtvama dešava ovakva nepravda. Svakog jedanaestog sam s majkama Srebrenice i pružam im punu podršku u njihovoj borbi", izjavio je student Filozofskog fakulteta u Tuzli Nihad Suljić.

Udruženje građana "Žene Srebrenice“ su poručile da će sve dok postoje, svakog 11. u mjesecu, održavati ove mirne proteste i tražiti pravdu, te podsjećati svjetsku javnost na genocid koji se dogodio u Srebrenici.