Livanjski kanton
0

Žene ne smiju prijaviti poslodavce zbog diskriminacije

SRNA
Veliki broj žena u Livanjskom kantonu, koje smatraju da su obespravljene i u diskriminišućem položaju, obraćaju se za pomoć Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, ali zbog straha da će snositi posljedice ne žele da se ombudsmani obrate njihovom poslodavcu, upozoreno je na današnjem okruglom stolu o jednakosti polova u Livnu.

Okrugli sto pod nazivom "Jednakost polova u Livanjskom kantonu" organizovala je Misija OEBS-a u BiH s ciljem razvijanja i jačanja svijesti o potrebi prevazilaženja ustaljenih društvenih stereotipa, predrasuda i tradicionalnih stavova o ulogama muškaraca i žena u društvu.

Rukovodilac terenske kancelarije Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH u Livnu Dita Maglica upozorila je da su zaposlene žene u Livanjskom kantonu često u neravnopravnom i diskriminišućem položaju, pogotovo kada je riječ o privatnim poslodavcima, ali da je vrlo malo onih koje su spremne da se otvori predmet i utvrde činjenice jer strahuju za radno mjesto i egzistenciju.

Maglica je navela da su u nekoliko slučajeva žene prijavile svoje poslodavce, ističući da teška ekonomska i socijalna situacija primorava žene da ćute i trpe, mada to nije rješenje i ne vodi ničemu.

Okrugli sto je okupio predstavnike opštinskih komisija za ravnopravnost polova, inspekcije rada, kantonalnog Zavoda za zapošljavanje, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i nevladinih organizacija, koji su se dogovorili o usaglašavanju uputstava s ciljem pokretanja akcija radi prevazilaženja diskriminišuće prakse i korištenja pozitivnih iskustava drugih sredina u BiH.