{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žena koju je silovao Baričanin i danas ne živi u stvarnosti

S
29.6.2011. u 13:02
0
1
Žena koju je silovao Baričanin i danas ne živi u stvarnosti
0
Žena koju je silovao Baričanin i danas ne živi u stvarnosti
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Na suđenju za zločine počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Vrace, vještak neuropsihijatrije je rekao da je zaštićena svjedokinja S2 preživjela teško traumatsko iskustvo nakon što ju je silovao optuženi Saša Baričanin, prenosi BIRN - Justice Report.
Senadin Ljubović, vještak neuropsihijatrije, pred Sudom BiH je rekao kako mu je svjedokinja S2 tokom razgovora kazala da ju je tokom 1992. godine Baričanin silovao u više navrata, dok je bila zatvorena u njegovom stanu na Grbavici.

“Posljedice ovog događaja su teške, njena seksualnost je potpuno razorena. Ona je osoba kojom i dalje upravlja ta trauma i koja ne živi u stvarnosti. Slike tog događaja stalno joj se vraćaju u snovima, a njena životna funkcionalnost je drastično promijenjena”, kazao je vještak Ljubović, prezentirajući mišljenje koje je uradio na zahtjev Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo tereti Baričanina da je, zajedno sa Veselinom Vlahovićem zvanim “Batko”, u julu 1992. godine u naselju Grbavica nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima – braći Amiru i Emiru Balvanoviću, te njihovoj majci Otiliji. U optužnici se navodi da su potom prisilno odveli troje civila, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji ubili.

Prema navodima optužnice, Baričanin je u više navrata silovao jednu žensku osobu, zadržavao je u stanu i omogućio još jednoj osobi da je siluje.

Vlahoviću, također bivšem pripadniku paravojnih formacija, pred Sudom BiH sudi se za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. godine na području Sarajeva.

Vještak Ljubović je kazao da mu je svjedokinja S2, koja je svjedočila pred Sudom BiH 27. maja ove godine, ispričala da je u stan na Grbavicu odvedena nakon što su je zajedno sa mužem i drugim članovima porodice iz porodične kuće odvele tri osobe.

“Rekla je da ju je jedan od ljudi koji su je odveli iz njene kuće odveo u svoj stan i silovao. Silovanje se nastavilo i naredni dan kada je doveo još jednu osobu i rekao mu da siluje svjedokinju ako hoće, što je ta osoba i uradila. Ona je treći dan, pokušavajući da pobjegne iz tog stana, pronašla iskaznicu na ime Saša Baričanin, na kojoj je bila slika čovjeka koji ju je tu doveo i silovao”, ispričao je Ljubović.

Unakrsno ispitivanje Ljubovića odgođeno je za naredno ročište zbog toga što je Tužilaštvo BiH kasno dostavilo mišljenje ovog vještaka i Odbrana se nije mogla pripremiti.

Hamza Žujo, vještak za sudsku medicinu, na ovom suđenju je rekao da nema nikakvih sumnji u nalaz o ekshumaciji članova porodice Balvanović, što je sačinio vještak Ilijas Dobrača, koji je u međuvremenu preminuo.

Vještak Žujo je potvrdio da je smrt tri člana porodice Balvanović nastala uslijed povreda koje su nanesene “ispaljivanjem projektila iz vatrenog oružja”.

Optuženi Baričanin zatražio je da mu se dodijeli novi branilac jer, kako je kazao, “nije zadovoljan” odbranom Izeta Baždarevića, što je Vijeće Suda BiH odobrilo.

“Ja u cijelosti prihvatam ovaj zahtjev mog branjenika. Mi smo razgovarali i nismo postigli dogovor ni po jednom pitanju, zbog toga će mi biti drago da se udovolji njegovom zahtjevu”, rekao je Baždarević, sadašnji branilac optuženog.

Naredno suđenje zakazano je za 17. august 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: