{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo okončalo dokazni postupak protiv Baričanina

S
24.8.2011. u 16:27
0
0
Tužilaštvo okončalo dokazni postupak protiv Baričanina
0
Tužilaštvo okončalo dokazni postupak protiv Baričanina
Sud BiH
Ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju Saši Baričaninu, optuženom za zločine u sarajevskom naselju Grbavica, javlja Birn Justice Report.
Državno tužilaštvo uložilo je kao dokaz, između ostalog, Rješenje o ekshumaciji na lokalitetu Miljevići, gdje su pronađeni posmrtni ostaci tri člana porodice Balvanović, te zapisnik Kantonalnog suda u Sarajevu, sačinjen povodom ekshumacije.

Među dokazima koje je uvelo Tužilaštvo BiH nalaze se i dokumenti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo sačinjeni prilikom ekshumacije, te grupa dokumenata koji se odnose na utvrđivanje identiteta leševa porodice Balvanović.

Odbrana je kazala kako u nekim dokumentima postoji neusaglašenost, ali i da na neke dokaze nema posebnih primjedbi jer smatra da optuženi nije povezan sa onim što je Tužilaštvo BiH prezentiralo.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, zajedno s Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, u julu 1992. godine nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u sarajevskom naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

Kako se navodi u optužnici Državnog tužilaštva, Baričanin i Vlahović su tri civila ubili, dvije ženske osobe zatočili i silovali, a prethodno su ih sve opljačkali.

Vlahoviću, također bivšem pripadniku paravojnih formacija, pred Sudom BiH se sudi za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Nakon što je Državno tužilaštvo završilo sa izvođenjem materijalnih dokaza, Odbrana optuženog Baričanina prezentirala je plan saslušanja svjedoka Odbrane.

“Odbrana želi saslušati svjedoke S2 i S3 jer moj klijent smatra da prethodna Odbrana to nije valjano učinila. Također, planiramo saslušati i optuženog, a želio bih da Sudsko vijeće pozove Vlahovića da svjedoči”, rekao je Duško Tomić, branilac optuženog Baričanina.

Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je kako je Vlahović “izrazio negodovanje” mogućnošću svjedočenja u ovom predmetu, ali da će ga Sud svakako pozvati.

“Vezano za ponovno saslušanje svjedoka S2 i S3, Sudsko vijeće mora paziti na zaštitu ugroženih svjedoka. O njihovom saslušanju odlučit ćemo naknadno”, dodala je Hadžiomerović.

Ponovnom saslušanju zaštićenih svjedoka S2 i S3, koji su svoje iskaze dali u maju ove godine, protivilo se i Tužilaštvo BiH, objašnjavajući kako je Odbrana “imala mogućnost da ih ispita”.

Naredno suđenje zakazano je za 7. septembar 2011. godine, kada će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: