BiH
0

Zaštićena svjedokinja ponovno saslušana na suđenju Baričaninu

FENA
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Zaštićena svjedokinja koja je krajem maja ove godine svjedočila u Sudu BiH protiv optuženog Saše Baričanina, pozvana je ponovo da bi bila dodatno saslušana te je zbog ranijih mjera zaštite, suđenje zatvoreno za javnost.

Tužilaštvo BiH se složilo da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog ranije određenih mjera zaštite za ovu svjedokinju, dok je Duško Tomić, branitelj optuženog, zatražio da svjedokinja svjedoči iz iste prostorije u kojoj se nalazi i optuženi, obrazloživši da se njen strah s godinama “vjerovatno eliminirao”.

Međutim, Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedlog odbrane i zadržalo je iste mjere zaštite koje je ova svjedokinja imala i kada je krajem maja prvi put svjedočila u ovom slučaju.

Svjedokinji su date mjere zaštite koje podrazumijevaju svjedočenje iz druge prostorije, uz izmjenu glasa i slike, te isključenje javnosti.

Svjedokinja je u maju ove godine kao razloge za zaštitu navela da pati od ozbiljnog psihičkog poremećaja i da ne želi da joj se identitet uopće otkriva.

Optuženi Saša Baričanin se tereti da je, skupa s Veselinom Vlahovićem Batkom, u julu 1992. nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u sarajevskom naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

U optužnici se navodi da su Baričanin i Vlahović potom prisilno odveli troje civila te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji ubili.

Vlahoviću, bivšem pripadniku paravojnih formacija, također se sudi u Sudu BiH za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. godine na području Sarajeva, prenosi BIRN - Justice Report.