Sud BiH
0

Počelo suđenje za zločine počinjene na Grbavici

FENA
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Iznošenjem uvodnih riječi i saslušanjem prva tri svjedoka Tužilaštva BiH, pred Državnim sudom počelo je suđenje za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, javio je BIRN - Justice Report.

Prvi svjedoci Tužilaštva na suđenju Saši Baričaninu ispričali su da su od maja 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica bili fizički i psihički maltretirani od srpskih vojnika koji su sebe zvali “Romanijci”, a koji su stanovništvu tog naselja bili poznati i kao pripadnici paravojne formacije “Beli orlovi”.

“Svakodnevno su nam ulazili u stanove... Samo ulete! Traže novac, zlato, oružje... Moliš Boga da se na tome završi, da te nigdje ne vode. Tada spasa nema. Ako te odvedu, vjerovatno će te i ubiti”, kazao je Hasan Gobeljić, koji je u naselju Grbavica, s majkom i bratom, živio do oktobra 1992. godine.

U nastavku svjedočenja Gobeljić je ispričao kako je stanovništvo Grbavice najveći strah imalo od osobe koju su zvali Batko, pripadnika paravojne formacije “Beli orlovi”.

“Svi smo ga se plašili. Nismo znali ko je, osim da je Crnogorac. On je bio strah i trepet za sve. S njim je uvijek bio još jedan vojnik, ali nikad nisam saznao kako se zove”, kazao je svjedok.

Prema navodima optužnice, Saša Baričanin je u julu 1992. godine, sa Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, u naselju Grbavica nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima, braći Amiru i Emiru Balvanović te njihovoj majci Otiliji, držeći ih u napuštenom stanu i nanoseći im teške fizičke i psihičke povrede.

Kako se navodi u optužnici, Baričanin i Vlahović su tri civila ubili, dvije ženske osobe zatočili i silovali, a prethodno su ih sve opljačkali.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je u više navrata silovao jednu žensku osobu, zadržavao je u stanu i omogućio još jednoj osobi da je siluje.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Gobeljić je kazao da je u julu 1992. godine čuo za ubistvo porodice Balvanović, ali da ne može sa sigurnošću reći ko je to uradio.

“Nisam ništa vidio, ali se pričalo da je to uradio ‘Batko’ sa još jednim vojnikom. Ko je bio taj vojnik, ne znam”, objasnio je Gobeljić, istaknuvši da je platio da iziđe sa Grbavice.

Sa Hasanom Gobeljićem je 4. oktobra 1992. godine sa Grbavice uspjela da izađe i Jasmina Mujković, nekadašnja stanarka ovog naselja i svjedokinja Tužilaštva BiH.

Jasmina je ispričala da je čula za ubistvo porodice Balvanović u julu 1992. godine, ali da osim “Batka” nije čula ni za jedno drugo ime.

“Spominjao se neki Lale, ali tih vojnika je bilo dosta. Za Batka smo svi znali i svi ga se plašili. Uvijek je išao sa još jednim vojnikom, ali ne znam ko je to bio”, objasnila je Mujković.

Među stanovnicima Grbavice bila je i Hatidža Babić, koja je sa mužem protjerana iz tog naselja u septembru 1992. godine.

“Nakon ubistva porodice Balvanović nisam više izlazila na ulicu. Strah je to bio veliki, a život nikakav. Nismo se samo mi Bošnjaci plašili tih ‘orlova’ i Srbi su bili u velikom strahu. To nisu bili naši ljudi, već neki koji su došli u Sarajevo, ko zna odakle”, rekla je svjedokinja Babić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Babić je kazala da je čula da je “Batko” ubio članove porodice Balvanović, ali da je sa njim bio još jedan vojnik.

“Mislim da je to ova osoba kojoj se danas sudi, ali ne mogu da se sjetim kako se zove”, rekla je Babić.

Naredno ročište zakazano je za 27. april 2011. godine kada će pred Sudom BiH iskaz dati zaštićena svjedokinja Tužilaštva S1.