Svjedok ispričao
0

"Sa 14 godina sam morao izvršavati naredbe Baričanina i Batka"

Sarajevo-x.com
Na suđenju za zločin počinjen na području Grbavice i Vraca, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tokom boravka u zarobljeništvu na Grbavici morao izvršavati naredbe optuženog Saše Baričanina i Veselina Vlahovića zvanog Batko.

Zaštićeni svjedok S3 ispričao je kako je nakon ranjavanja na području opštine Trnovo odveden u zarobljeništvo na Grbavicu u kojem je čistio i održavao vojno naoružanje i obavljao druge poslove za jednicu “Bijeli anđeli”, gdje je upoznao Baričanina i Vlahovića.

"Jednom sam čistio naoružanje kada je došao Batko i udario me. Rekao mi je da uđem u auto, ali su me drugi spasili rekavši da sam im potreban i da me pusti. Tada sam imao samo 14 godina", ispričao je svjedok, dodajući da je Baričanina upoznao u julu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, sa Vlahovićem, u julu 1992. godine nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u sarajevskom naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

U optužnici se navodi da su potom prisilno odveli troje civila, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji ubili.

Vlahoviću, također bivšem pripadniku paravojnih formacija, pred Sudom BiH sudi se za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. godine na području Sarajeva.

Svjedok je rekao da su ga Baričanin i Batko "uvijek vodili sa sobom kada je trebalo nešto uraditi za njih", te da je morao da izvršava naredbe, jer ga je, kako je kazao, "bilo strah".

Svjedok se prisjetio da su ga jednom odveli u stan, koji se nalazio u naselju Vraca, iz kojeg su izveli dva muškarca. “Muškarcima su rekli da moraju poći na informativni razgovor, a meni su rekli da ostanem sa ženama u stanu. Kada su se Batko i Baričanin vratili, rekli su da i žene moraju poći s njima. Svi smo otišli u jedan stan gdje su njih dvojica vezali ruke dvjema mlađim ženama, dok je Batko starijoj ženi uzeo zlato”, ispričao je svjedok.

Batko i Baričanin su nakon toga, prema iskazu svjedoka, odveli muškarce i stariju ženu iz stana, a kada su se vratili “Batko se smijao i dodiravao jednu od žena, te je rekao Saši da je ta njegova”. Zaštićeni svjedok je kazao da on ne zna šta se dalje desilo, jer je njemu rečeno da se vrati u komandu, što je i učinio.

Svjedok S3 je kazao da je još jednom vidio optuženog Baričanina i to kada je zajedno s njim otišao u stan jedne žene koju je svjedok poznavao od ranije i da mu je tada optuženi rekao da će se njih dvojica vratiti u stan zajedno s Batkom i da će silovati njene kćerke.

"Nismo se vratili u taj stan jer su Saša i Batko morali da idu negdje, ali ja sam uspio da odem do te porodice i kažem šta se sprema. Rekao sam im da hoću da bježim i da mogu sa mnom, što su oni i uradili", ispričao je svjedok.

Optuženi Baričanin pitao je svjedoka S3 da li mu je on ikada išta loše učinio, da li ga je maltretirao ili tukao, na šta je svjedok odgovorio da nije.

Prije početka ročišta Tužilaštvo BiH iznijelo je svjedokov zahtjev za zaštitu identiteta, čemu se Odbrana usprotivila, kazavši kako je svjedok javno davao izjave, te da ne razumije zašto traži mjere zaštite.

Sudsko vijeće je odobrilo mjere zaštite za svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. maj 2011. godine.