BiH
54

Zeljković: Štrajk GRAS-a iskonstruiran, a datumi nisu "slučajno" odabrani

FENA
Suad Zeljković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Suad Zeljković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković kazao je danas novinarima na pres-konferenciji da je štrajk radnika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj - GRAS" iskonstruiran.

Radnici ovog preduzeća najavili za danas u poslijepodnevnim satima mirne proteste ispred zgrade Vlade KS-a da bi iskazali nezadovoljstvo zbog neuključivanja Vlade u rješavanje nagomilanih problema ovog preduzeća, s obzirom na to da je Kanton osnivač preduzeća.

U izjavi za Agenciju Fena predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija naglasio je da će mirni protesti uslijediti do srijede, a da će 16. maja biti održan generalni štrajk, kako je ranije najavljeno, ako se Vlada u naredna tri dana ogluši na njihove zahtjeve.

Zeljković tvrdi da datumi za koje su zakazani štrajkovi nisu slučajni budući da 15. maja ističe mandat v.d. direktorici ovog preduzeća Muberi Begić-Žiga, a u petak, 16. maja, u Sarajevo trebaju stići brojni investitori koji će učestvovati na međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2013. koja počinje 17. maja.

"U četvrtak u Sarajevo dolazi pet najjačih investicijskih fondova u svijetu osim Amerike. Dolazi pet najjačih osoba od kojih najslabiji ima moć da investira 45 milijardi dolara u toku jedne godine", pojasnio je Zeljković.

Poručio je da ponovno ponavljanje haosa u javnom gradskom prijevozu neće tolerirati, podsjećajući da je u posljednjih manje od tri mjeseca ovo preduzeće imalo tri štrajka.

Osim dugovanja preduzeća koja iznose gotovo 130 miliona KM, Himzanija kao veliki problem navodi i neredovnu uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja radnicima.