{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Kovač i ostali oslobođeni optužbi za poreznu utaju

6.11.2014. u 12:43
2
0
Željko Kovač i ostali oslobođeni optužbi za poreznu utaju
2
Željko Kovač i ostali oslobođeni optužbi za poreznu utaju
Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je 05. novembra 2014. godine drugostepenu presudu kojom je optuženi Mladen Kovač oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo porezna utaja iz člana 210. stav 2. Krivičnog zakona BiH, a optuženi Željko Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo porezna utaja iz člana 210. stav 1. KZ BiH.
Na osnovu člana 189. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH optuženi su oslobođeni obaveze naknade troškova krivičnog postupka.

Sud nije našao dokazanim van razumne sumnje da su optuženi kao vlasnici, osnivači i direktori pravnih lica "Kovač" d.o.o. Posušje, "MC Global" d.o.o. Posušje, "Robot Commerce" d.o.o. Sarajevo i "Gopex" d.o.o. Grude izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda na način da su kroz svoje računovodstvo sačinjavali fiktivne i porezno ništave račune i otpremnice, lažno prikazujući da su svaki zasebno za svoje preduzeće robu predali i isporučili firmi "Grmmi" d.o.o. Posušje, kao kupca i "perača" novca, koji nije imao stvarni promet roba u veleprodaji, te na taj način i to po osnovu prikazanog fiktivnog prometa robe sa "Grmmi" d.o.o. izbjegli porezne obaveze u 2005. godini za različite iznose.

Sud je 30. јanuara 2013. godine u predmetu Josip Grmača i dr. (S1 2 K 007714 11 K) izrekao prvostepenu presudu kojom su optuženi oglašeni krivim za sljedeća krivična djela, i to: Josip Grmača produženo krivično djelo pranje novca; Željko Kovač, Saima Hodžić, Gordana Pezer i Mladen Kovač krivično djelo porezna utaja. S tim u vezi, Sud je optuženim izrekao sljedeće kazne: Josip Grmača kazna zatvora u trajanju od tri godine; Željko Kovač kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci; Mladen Kovač kazna zatvora u trajanju od dvije godine.

U odnosu na optužene Saimu Hodžić i Gordanu Pezer, Sud je izrekao uslovne osude kojim se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od po jedne godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optužene u periodu od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počine novo krivično djelo. Sud je optuženim Željku Kovaču, Saimi Hodžić i Gordani Pezer, kao sporedne kazne izrekao novčane kazne u iznosu od po 10.000,00 KM. Sud je od optuženih oduzeo novac kao imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnog djela.

Sud je 30. aprila 2014. godine, u predmetu Josip Grmača i dr. (S1 2 K 007714 13 Kž), otpremio drugostepenu presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Josipa Grmače u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog, te je presuda Suda od 30. januara 2013. godine u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog potvrđena. Žalbe branilaca optuženih Željka Kovača, Mladena Kovača, Saime Hodžić i Gordane Pezer su uvažene, te je presuda Suda od 30. januara 2013. godine u dijelu koji se odnosi na ove optužene ukinuta i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: