{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena presuda u predmetu Šemdudin Hodžić i drugi

F
18.11.2014. u 17:19
0
1
Potvrđena presuda u predmetu Šemdudin Hodžić i drugi
0
Potvrđena presuda u predmetu Šemdudin Hodžić i drugi
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu od 10. septembra 2014. godine kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženih Šemsudina Hodžića i Admira Kovačevića te je potvrđena presuda Suda BiH od 22. aprila 2014. godine.
Prvostepenom presudom Suda BiH Šemsudin Hodžić oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom teška krađa u vezi s krivičnim djelom prikrivanja.

Admir Kovačević je oglašen krivim pod određenim tačkama izreke presude za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom teška krađa.

S tim u vezi Sud je optuženog Šemsudina Hodžića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, a optuženog Admira Kovačevića na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Istom presudom optuženi Vladimir Lizdek je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teška krađa.

Od optuženih Hodžića i Kovačevića su oduzeti predmeti počinjenja krivičnog djela, kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to, od optuženog Šemsudina Hodžića u iznosu od 17.700 KM i od optuženog Admira Kovačević u iznosu od 1.400 KM.

Sud je obavezao optužene Šemsudina Hodžića i Admira Kovačevića da nadoknade troškove krivičnog postupka.

Optuženi Šemsudin Hodžić je po određenim tačkama oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom sprječavanje dokazivanja, te za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom teška krađa.

U odnosu na tačku 46. optužnice, Sud je odbio optužbu da je optuženi Šemsudin Hodžić počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom teška krađa.

U odnosu na oslobađajući i odbijajući dio presude, optuženi je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka.

Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu na presudu zbog pogrešnog ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o krivičnopravnim sankcijama, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u pogledu optuženog Lizdek Vladimira preinači prvostepenu presudu te izrekne presudu kojom se osuđeni oglašava krivim za krivično djelo iz optužnice i izmijenjene optužnice, te da mu u granicama propisane kazne izrekne kaznu zatvora, a da u pogledu optuženih Hodžić Šemsudina i Kovačević Admira preinači prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni zatvora kojom će Hodžiću izreći kaznu zatvora u trajanju od najmanje 15 godina, a Kovačević Admiru kaznu zatvora u trajanju od najmanje sedam godina.

Optuženi Šemsudin Hodžić i Admir Kovačević, putem zajedničkog branioca su žalbe izjavili zbog bitnih povreda krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o krivičnopravnoj sankciji sa identičnim prijedlozima da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, te pobijanu presudu ukine u osuđujućem dijelu zbog postojanja apsolutno bitnih povreda krivičnog postupka, istu potvrdi u oslobađajućem, odbijajućem dijelu i naredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH ili da osporenu presudu preinači i odbije optužbu ili da žalbu uvaži, osporenu presudu preinači i optužene oslobodi optužbe ili ih na osnovu utvrđenih i potkrijepljenih dokaza oglasi krivim, te osudi na zatvorsku kaznu adekvatnu izrečenim kaznama saoptuženim licima u ovom predmetu.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 10. septembra 2014. godine na kojoj su Tužilaštvo i branioci ostali kod pismeno iznijetih žalbenih razloga i prijedloga.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: