{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Komšić zatražio izmjene Ustava BiH

S
24.4.2012. u 15:32
51
49
Željko Komšić zatražio izmjene Ustava BiH
51
Željko Komšić zatražio izmjene Ustava BiH
Željko Komšić
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je danas da na prvoj narednoj sjednici Doma naroda budu razmatrane izmjene Ustava kojima se omogućava smanjenje plata i izabranim zvaničnicima u BiH. Kako je ranije objavio portal Klix.ba Željko Komšić neće prihvatiti Nacrt budžeta BiH, ukoliko ne dođe do izmjene Ustava.
Komšić je u pismu predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću i njegovim zamjenicima Sulejmanu Tihiću i Ognjenu Tadiću predlažio da u dnevni red naredne sjednice Doma naroda bude uvršten tekst Amandmana na Ustav BiH član 9, stav 2 kako bi bio razmatran u drugom čitanju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U pismu se podsjeća da je ovaj amandman podnesen 2005. godine i da je usvojen u redovnoj proceduri u oba čitanja u Predstavničkom domu, kao i u prvom čitanju u Domu naroda.

Nakon usvajanja u Domu naroda u prvom čitanju, do sada nije uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda na kojoj bi bio razmatran u drugom čitanju.

Ovim članom Ustava BiH je propisano da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Komšić tvrdi da plan ušteda predviđen Nacrtom budžeta BiH za 2012. godinu, koji se odnosi na plate i naknade svih zaposlenih u institucijama BiH, ne bi mogao biti primijenjen na plate i druge naknade nosilaca javnih funkcija bez kršenja odredaba Ustava BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: