Održana hitna sjednica
120

Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog budžeta za 2012. godinu

SRNA/Klix.ba
Predsjedništvo BiH je na hitnoj sjednici usvojilo Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu u iznosu od 1.349.928.000 KM, potvrdio je Srni savjetnik za ekonomska pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Ljubiša Ćosić.

Za Nacrt budžeta su glasali članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, dok je bošnjački član Bakir Izetbegović bio protiv ovakvog prijedloga budžeta na koji je iznio niz primjedbi.

Od ukupnog iznosa prijedloga budžeta - prihodi za finansiranje institucija i primici iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 444.928.000 KM.

Podsjećanja radi, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH je prošle sedmice u više navrata izjavio kako neće podržati Nacrt budžeta BiH, jer će prema tom Nacrtu plaće biti smanjene svim državnim službenicima izuzev funkcionerima.

“Ako bude ovakav kakav je sad, ja nisam spreman da ga podržim iz razloga što linearno umanjene plaća, koje je predviđeno u Nacrtu kakav je sad, u situaciji u kakvoj smo sad, ustavnoj prije svega, ne podrazumijeva smanjenje plaća funkcionerima. Podsjećam vas da u Ustavu BiH stoji da plaća izabranim funkcionerima ne može biti umanjena u toku obavljanja njihovog mandata. Mislim da to nije uredu. Dakle, da bih glasao za ovakav budžet ja očekujem da bude promijenjen ovaj član Ustava ili da se članovi Predsjedništva slože, što je manje vjerovatno, da se plaće ne smanjuju nikome dok se ne promjeni ovaj član Ustava”, rekao je Komšić prošle sedmice.

Kao što je poznato, članovi Predsjedništva se nisu usaglasili o njegovom prijedlogu, a Komšić je u utorak zvanično zatražio da se na prvoj narednoj sjednici Doma naroda razmatraju izmjene Ustava kojima se omogućava smanjenje plaća i izabranim zvaničnicima u BiH.

Komšić je u pismu predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću i njegovim zamjenicima Sulejmanu Tihiću i Ognjenu Tadiću predložio da u dnevni red naredne sjednice Doma naroda bude uvršten tekst Amandmana na Ustav BiH član 9, stav 2, kako bi bio razmatran u drugom čitanju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.