Intervju
1.7k

Željko Komšić: Probuđen je velikosrpski projekat, ali Podgorica će ostati crnogorska, a Banja Luka bosanska

Klix.ba
Željko Komšić (Foto: K. S./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: K. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za Klix.ba je govorio o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori, o radu Predsjedništva, odnosima sa SDA te šansama i idejama o nekom budućem ujedinjenju ljevice.

Najaktuelnija priča u regiji su dešavanja u Crnoj Gori. Atmosfera je uslovno rečeno toksična. Šta je rješenje i kako zaštititi nacionalne i vjerske manjine, prije svega Bošnjake?

To je pitanje za aktuelnu, ali još više i za buduću vlast u Crnoj Gori, iako je razlika između te dvije vlasti po ovom pitanju već vidljiva. Za vrijeme odlazeće vlasti nacionalne manjine su bile ravnopravne i ta ravnopravnost nije dovođena u pitanje. Od prije par dana nacionalne manjine već žive u strahu. Iz dana u dan svjedoci smo novim jezivim porukama i potezima koji dolaze od pristalica vlasti koja tek treba preuzme odgovornost. Očekujemo od većeg i zdravijeg dijela crnogorskog društva da stane u zaštitu svojih komšija.

Kakve odnose očekujete sada sa Crnom Gorom s obzirom da s tom državom do sada nismo imali otvorenih pitanja?

Sa crnogorskim narodom i dalje ćemo održavati prijateljske odnose, a što se tiče nove vlasti to će ovisiti o potezima koju budu povlačili. Ako se po jutru dan poznaje onda ne sluti na dobro. Međutim, želim vjerovati da će se Crna Gora vratiti na put euroatlanskih integracija i građanske države. Poruke o novim Srebrenicama koje se sada plasiraju iz krugova pristalica nove parlamentarne većine treba da zabrinu cijeli svijet, jer očito je da mi ovdje u regionu još uvijek imamo posla sa tom politikom mržnje i zločina.

Zašto ste otvoreno podržali Mila Đukanovića? Da li kao "manje zlo" ili je to jedini čovjek koji je garant mira u toj zemlji. Ovo vas pitamo s obzirom na dobro poznate priče o ulozi Đukanovića u kriminalnim aferama, stavovima tokom devedesetih i slično.

Valjda je iz prethodnih odgovora jasno zašto smo podržali Đukanovića. Milo Đukanović je obnovio nezavisnost države Crne Gore, uveo Crnu Goru u NATO, doveo je pred vrata Evropske unije, harmonizirao unutrašnje odnose u državi, zaštitio nacionalne manjine. Radi se o državniku sa kojim smo riješili sva pitanja između naše dvije države, i upravo je njegovo djelovanje jedan od glavnih razloga zato što, kako kažete, nemamo otvorenih pitanja.

Nova parlamentarna većina sastoji iz dva elementa; jedan koji podržava četničko divljanje i drugi slabiji dio koji to možda i ne podržava, ali se četnika boji i nema snage da im se suprotstavi. Nažalost, zahvaljujući novoj većini, zvaničnom Beogradu i SPC-u probuđen je velikosrpski projekat koji nastoji povezati Beograd, Banja Luku i Podgoricu. Ali neka ne zaborave da je Podgorica crnogorska, a Banja Luka bosanska, a tako će i ostati. Neka se ne zanose, mi ih se ne bojimo.

Može li ovaj saziv Predsjedništva uopće donijeti neku konkretnu odluku, a da ne postoji blokada i pozivanje na tzv. entitetski interes? Ispaštaju nam učenici koji ne mogu učestvovati u PISA testiranju. Blokirani su nam memorandumi o saradnji sa SAD-om u borbi protiv terorizma, a evo sada i monitoring izbornog procesa?

Može, i donosili smo takve odluke. Razumijem da je nekome nebitno to što smo nakon deset godina deblokirali NATO put BiH, dostavljanjem ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu, ali ti ljudi imaju pravo misliti da je to nebitno, i da su bitnije neke druge i "konkretnije" stvari. Što se tiče odluka koje pominjete, moj kao i stav gospodina Džaferovića po tim pitanjima je jasan, dok Dodik zloupotrebljava mehanizam entitetskog interesa. Poslao je loše poruke protivljenjem zajedničkoj borbi BiH i SAD protiv terorizma, i blokiranjem PISE. Ne sumnjam da će i na pitanju monitoringa izbornog procesa ponovo u NSRS dobiti podršku opozicije za potrebnu dvotrećinsku većinu, jer se oni plaše Dodikovih denuncijacija u slučaju da ne budu slijedili njegove odluke.

U kakvim ste odnosima s Fahrudinom Radončićem? U saopćenjima između stranaka iznesene su neke teške riječi.

Ti odnosi su kao i do sada.

U javnom prostoru se često iznosi kritika na račun DF-a da je figurativno "privjesak" SDA-u. Šta je DF SDA-u iz Vaše perspektive s obzirom na neke Vaše ranije izjave da nećete koalirati s tom strankom.

Snažna opredijeljenost za deblokadom NATO puta kao i dogovor da se Izborni zakon BiH neće mijenjati tako da građanima Bosne i Hercegovine na ruke stavi trake i na taj način državu podjeli, osnovni su razlog toga što na određenim mjestima dijelimo vlast sa SDA. Dok je to tako, mi nemamo razloga da budemo time nezadovoljni. Na pitanjima od državnog značaja stojimo zajedno. Kome to smeta ja mu ne mogu pomoći.

Ta saradnja pokazala je i neke konkretne rezultate jer je otpočet značajan proces povratka institucija države u ruke probosanskih snaga, dok je taj proces u godinama koje su tome prethodile bio obrnut i jako štetan po državu. SDA sa nama ili SDA sa onima koji su u Sarajevu nakloni političkim neprijateljima države nije ista SDA, zbog toga što je naprosto odnos državnih i antidržavnih snaga drugačiji. Na lokalnom nivou, gdje pitanja od državnog značaja nisu zastupljena nismo sa SDA (Mostar i Srebrenica su državna pitanja) i nema potrebe da tu budemo skupa.

Kakva je pozicija ljevice u BiH, s obzirom da je trenutno razbijena u najmanje dva bloka. Sanjate li nekad neko ujedinjenje?

Pozicija nije nimalo zavidna. Predlagao sam u godinama koje su iza nas Nikšiću da se i ja i on povučemo i da ujedinimo stranke, on je to odbio i krenuo nekim drugim putem. Danas vidimo kuda taj put vodi, a vodi potpunom podređivanju SDP-a politici otpadnika od SDA, ekstremno desničarskoj politici NiP-a koji je svojevrsna najava političkog litijaštva u Sarajevu.

S druge strane, za razliku od SDP-a, DF na lokalne izbore ne ide ni sa SDA ni sa NiP-om, jer za to nema potrebe. Ide u koaliciji sa građanskim lijevo patriotskim strankama i pojedincima, kao što su Socijaldemokrati, GS i drugi lijevi patrioti. Svugdje u svijetu u predizborne koalicije se ide sa političkim i ideološkim istomišljenicima, samo kod nas jedan ideološki dezorijentisani dio "ljevice" želi uvjeriti građane da je predizborna ideološka kolaboracija sa ekstremnom desnicom nešto što je nužno. Ne razumiju da antisemita Mustafa Busuladžić i antifašista Avdo Humo nisu isti svijet.

Ujedinjenja će biti prije ili kasnije, ali prije toga se moraju rasčistiti neke bitne ideološke stvari. Možda i nije loše što postoje dva lijeva bloka, naš koji državu stavlja na prvo mjesto i njihov koji pokušava biti ono što je danas u Crnoj Gori izvjesni Dritan Abazović, politička nada neprijatelja države. Vidjet ćemo za koga će se građani odlučiti. Za koga se god odluče ja ću to poštovati.