Projekt podrške pomirenju
0

Željko Komšić na dječijoj predstavi u Potočarima

FENA
Oko dvije stotine djece u subotu je nastupilo na završnoj predstavi Cirkusa „Cap Carap“ u Potočarima u okviru drugog projekta iz oblasti socio-psihološke podrške djeci koji realizira humanitarna organizacija „Seljaci pomažu seljacima - Salzburg - Bratunac“.

Cilj projekta je podrška povratku i pomirenju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je u nedjelju.

"Akcenat je bio na tome da djeca uvide da jednu tačku mogu dobro da odrade samo zajedničkom igrom i želimo da im ukažemo da je upravo to zajedništvo i međusobno pomaganje dobra stvar", izjavio je Landolf Revertiera, potpredsjednik organizacije “Bauern helfen bauern”.

Na kampu u Potočarima učestvovalo je više od 200 djece uzrasta od 6 do 16 godina iz svih općina Podrinja.

Svakodnevno su savlađivane cirkuske vještine. Tokom četvorodnevnog druženja djeca su s volonterima iz Austrije uvježbavala razne trikove i igre, a završnu predstavu izvela su pred roditeljima i srebreničkom publikom.

Organizatori su na predstavu pozvali političare iz cijele Bosne i Hercegovine, ali su se odazvali samo član Predsjedništva BiH Željko Komšić i delegat u Vijeću Naroda Republike srpske Fadil Banjanović Bracika.

„Ovo je velika pobjeda i dokaz da samo zajedničkom saradnjom možemo postići određne rezultate. Mi stariji trebamo učiti od djece koja su nam upravo pokazala da postoji suživot i toleranicija u Podrinju", rekao je Banjanović.

Organizacija ovakvog kampa u Potočarima pokazala je da su djeca i mladi budućnost Bosne i Hercegovine i da je u Srebrenici moguć miran i harmoničan suživot svih religija i etničkih grupa, saopćeno je.