BiH
49

Željka Cvijanović zabrinuta zbog problema "dvije škole pod jednim krovom" u FBiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Senad Bratić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS, postavio je premijerki ovog entiteta Željki Cvijanović pitanje o problemu koji imaju bošnjačka djeca u RS-u zbog negiranja prava na izučavanje bosanskog jezika.

Cvijanović je rekla da je resorno ministarstvo RS-a vodilo razgovore sa roditeljima bošnjačke djece, ali se nije došlo do dogovora.

"Čini mi se da ovo sve više postaje politički problem, a ne obrazovni ili problem nepoštivanja ljudskih prava", rekla je premijerka.

Ona je navela da se RS od FBiH razlikuje po tome što se u oko 20 škola izvodi nastava iz nacionalne grupe predmeta, oko 2.200 djece je uključeno u takvu nastavu, a oko 6.700 djece imalo je nastavu islamske vjeronauke. Također, prema njenim navodima, iako je u nekim školama došlo do smanjenja broja bošnjačke djece, nacionalna grupa predmeta nije ukinuta.

"Vlada nije pravila nikakvu diskriminaciju i bošnjačka djeca su uključena u program besplatnih udžbenika kao i svaka druga djeca. Vlada RS-a osigurava značajna sredstva da bi osigurala besplatne udžbenike i za nacionalnu grupu predmeta i time plaćamo značajna sredstva izdavačkim kućama u FBiH. Bošnjačka djeca imaju pravo izučavati svoj maternji jezik i zvati ga kako hoće", rekla je Željka Cvijanović.

No, prema njoj, indikativno je da se u svim međunarodnim izvještajima o obrazovanju, kao primjer segregacije, navodi FBiH.

"Problem 'dvije škole pod jednim krovom' predstavlja apsolutnu segregaciju, nastava je organizovana u različitim smjenama. Između te djece nema nikakvog dodira i ja smatram da je to alarmantno", rekla je ona.