BiH
7

Željka Cvijanović: Parlament RS-a treba usvojiti mehanizam koordinacije

SRNA
Željka Cvijanović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da konačni prijedlog mehanizma koordinacije omogućava saradnju različitih nivoa vlasti u skladu s ustavnim nadležnostima kojima raspolažu u izvršavanju evropskih obaveza, te da Vlada predlaže da on bude usvojen u Parlamentu Republike Srpske.

Cvijanović je istakla da je uspostavljanje efikasnog i funkcionalnog sistema koordinacije od ključnog značaja za kretanje svake države ka Evropskoj uniji (EU), a posebno u složenim državama u kojima različiti nivoi vlasti, kao što je to slučaj s Bosnom i Hercegovinom, raspolažu ustavnim nadležnostima za provođenje evropskih obaveza i provođenje reformi.

"Nažalost, sam proces definiranja ovog sistema u BiH pratile su različite manipulacije od političkog Sarajeva. Naime, umjesto da se izradi operativni sistem koji bi oslikavao ustavne nadležnosti različitih nivoa vlasti i utvrdio njihovu interakciju kroz zajednička tijela, stalno se nastojalo težište za provođenje evropskih obaveza prebaciti na nivo BiH, na uštrb entiteta, ali i kantona u Federaciji BiH", istakla je Cvijanović u sinoćenjem obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), iznoseći zaključna razmatranja u vezi sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. augusta 2016. godine.

Premijerka RS-a je istakla da je druga nesretna okolnost bila to što je početkom ove godine ovaj proces obilježilo i neodgovorno ponašanje određenih političkih subjekata iz RS-a koji su na vlasti na nivou BiH, jer su dali saglasnost na sarajevski model ili viđenje koordinacije bez bilo kakvog konsultovanja ili uvažavanja iznesenih stavova institucija Srpske.

"Tako se desilo da su određene političke partije prihvatile u Vijeću ministara model koji je bio suprotan rješenjima za koje su iste te partije glasale u NSRS dvije godine ranije. Političke partije SDS, PDP i NDP, da bi opravdale svoju nepromišljenost, uporno su objašnjavale da se ta rješenja ne razlikuju po suštini. Ona se itekako razlikuju, što se može jasno vidjeti iz njihovog uporednog prikaza koji je dostavljen narodnim poslanicima, ali i iz činjenice da su pokrenuti novi pregovori, u kojima je učestvovala i EU, nakon što je bilo jasno da aplikacija koju je BiH podnijela početkom godine nije kredibilna, između ostalog i zbog manjkavog mehanizma koordinacije", naglasila je Cvijanović.

Ako su rješenja ista, upitala je ona, zašto je onda na insistiranje Vlade Republike Srpske pokrenut nastavak pregovora u kojima su učestvovale političke partije iz Sarajeva, ali i predstavnici EU?

Cvijanović je rekla da Vlada predlaže Narodnoj skupštini da prihvati ovaj konačni prijedlog da bi on mogao profunkcionisati u praksi.

"On nudi rješenja koja su po suštini komaptibilna rješenjima na koja je NSRS već dala saglasnost krajem 2013. godine, ali uvažava i činjenicu da je, što je nova okolnost, u međuvremenu na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", pojasnila je Cvijanović.

Predsjednica Vlade RS-a je naglasila definiranje i funkcioniranje sistema koordinacije procesa evropskih integracija nije tehničko pitanje, kako to neki žele predstaviti, već, prije svega, visoko sofisticirano ustavno-pravno i političko pitanje, koje je direktno vezano za položaj, očuvanje i primjenu nadležnosti institucija RS-a.

Obrazlažući Informaciju o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. augusta 2016. godine, Cvijanović je istakla da je riječ o materiji koja je već nekoliko godina jedna od dominantnih tema vezanih za proces evropskih integracija.

U obraćanju poslanicima, ona je navela da ova informacija daje kratak pregled aktivnosti na definiranju novog sistema koordinacije koje su realizirane u proteklih nekoliko godina od kraja 2012. do polovine augusta 2016. godine, pri čemu se proces pregovora i usaglašavanja odvijao u nekoliko faza.

Ona je podsjetila da je taj proces bio izložen različitim manipulacijama.

"Prvo, imali smo već situaciju da jedna verzija usaglašenog prijedloga koordinacije iz 2013. godine nije bila usvojena od onih koji su taj prijedlog prethodno ispregovarali, što je, samo po sebi, apsurd. Potom je, umjesto usvajanja već usaglašenog teksta, nenadano i nenajavljeno, i bez ikakvih prethodnih usaglašavanja sa entitetima, u Vijeću ministara fantomski usvojena sasvim druga verzija teksta početkom 2016. godine, a Vlada je o tome saznanja dobila iz medija, nakon što je odluka objavljena u 'Službenom listu BiH'", navela je Cvijanović.