BiH
13

Vijeće ministara BiH usvojilo mehanizam koordinacije, korak naprijed ka EU

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH konačno je na današnjoj sjednici usvojilo mehanizam koordinacije, čime je naša zemlja usaglasila funkcionisanje zajedničkog tijela u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH jedina tačka dnevnog reda je bio mehanizam koordinacije, a kako je za Klix.ba potvrdio ministar Mirko Šarović, mehanizam koordinacije je zvanično usvojen.

Ovom odlukom definiraju se institucionalni i operativni sistem i način ostvarivanja koordinacije institucija u Bosni i Hercegovini na provođenju aktivnosti u vezi s procesom integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te zajednička tijela u okviru sistema koordinacije, njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi.

Mehanizam koordinacije prvobitno je usvojen krajem januara ove godine, međutim do potpunog usaglašavanja nije došlo nakon što je Vlada Republike Srpske iznijela zamjerke na predloženi tekst.

Nakon toga su entitetski premijeri zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH pokušali usaglasiti sporne odredbe mehanizma koordinacije, ali bezuspješno. Ipak, konačan dogovor postignut je nedavno kada su lideri SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik dogovorili sporne detalje.

Međutim, ni tu nije kraj priče. Nove zamjerke iznio je HDZ BiH jer su u predloženom tekstu mehanizma koordinacije izostavljeni kantoni, što je značilo nove dogovore.

Definitivan dogovor o mehanizmu koordinacije postignut je prošle sedmice te je ostalo samo njegovo potvrđivanje na sjednicama entitetskih vlada i Vijeća ministara.

Vlada RS-a je još krajem prošle sedmice usvojila mehanizam koordinacije, ali ga je na još jednu provjeru uputila u Narodnu skupštinu RS-a. Nakon današnjeg usvajanja na sjednici Vijeća ministara još je samo preostalo da Vlada FBiH usvoji usaglašeni tekst, nakon čega će mehanizam koordinacije biti operativan prema Evropskoj komisiji.

Bio je to jedan od ključnih preduslova koji je EU postavila pred našu zemlju, kako bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila prihvaćena.