BiH
217

Cvijanović ne samo da vjeruje da će prisustvovati inauguraciji, već i druge nastoji uvjeriti u to

Piše: A. B.
Željka Cvijanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za Klix.ba potvrđeno da predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović neće prisustvovati inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, ona je, ipak, iz Washingtona poručila da je počastvovana što će prisustvovati ovom događaju, pokušavajući na taj način, osim sebe, i sve ostale uvjeriti u to.

Cvijanović je za Srnu izjavila kako je počastvovana i ponosna što će danas u Washingtonu prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD-a te što će na taj način, kako je kazala, predstavljati institucije i građane RS-a.

"Građani RS-a očekuju i uvijek su očekivali da njihove institucije imaju dobru saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno s važnim državama kao što su SAD", rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila očekivanje da će nakon dolaska Trumpa na čelo SAD-a mnoge stvari u svijetu biti drugačije i bolje. Premijerka RS-a je naglasila da je inauguracija američkog predsjednika veliki i važan događaj i ujedno prilika za razgovore sa značajnim ljudima koji će biti dio nove američke administracije.

Ona je navela da je predstavništvo RS-a u Washingtonu već imalo razgovore s visokim zvaničnicima, koji će biti nastavljeni nakon inauguracije na svečanosti kojoj će, kako je ponovo naglasila, lično prisustvovati.

"Očekujem da ćemo imati bolje razumijevanje za ono što je BiH i da ćemo njegovati i razvijati kontakte za dobrobit svih nas", istakla je Cvijanović.

Dodala je da bi bilo dobro da ovom događaju prisustvuje i predsjednik RS-a Milorad Dodik, što, podsjećamo, nije bilo moguće jer Dodik nije dobio vizu za putovanje u SAD.

Ranije je iz Vlade RS-a najavljeno da Cvijanović službeno boravi u Washingtonu, gdje će prisustovati inauguraciji, ali su iz Ambasade BiH u SAD-u demantirali te navode ističući kako se ona ne nalazi u službenoj posjeti Washingtonu niti će prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa.