BiH
731

Željezno Polje: Džamija koju je gradio potomak unuka poslanika Muhammeda primila prve klanjače

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Džamija u mjestu Orčevići u Željeznom Polju uskoro će biti u potpunosti završena, a već je primila prve vjernike koji mogu obavljati namaz.

Izgradnja ove džamije počela je 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon majskih poplava, a najzaslužniji za njenu gradnju je Ahmed Muhamed, Saudijac koji danas živi u Željeznom Polju i pripada 35. generaciji potomaka unuka poslanika Muhammeda a.s.

U toku su radovi uređenja abdesthane, a mjesto za klanjanje uskoro će krasiti i mihrab, mimber i veliki luster. Unutrašnjost džamije krase i kaligrafski radovi koje je uradio svjetski poznati kaligraf iz Turske Abdulkerim Ozturk bez ikakve naknade, čime je postao vakif džamije.

Kamen-temeljac za ovu džamiju postavljen je samo dva dana prije majskih poplava, a obnovom puteva i kuća mještani su uz jaku volju počeli i gradnju džamije na mjestu starog mesdžida. Dvije godine poslije kandilji sa munare u Željeznom Polju označavaju kraj posta, a vjernici obavljaju dnevne namaze i teravih namaz tokom mjeseca ramazana.

Izgradnju džamije finansirala je jedna starija žena iz Saudijske Arabije te dijaspora koja uplatama sredstava pomaže da se san Željeznopoljaca ostvari.

Projektant džamije je firma Aksa Zenica, a radove izvodi firma A Eling iz Zenice.