Dobili 26,5 miliona KM
1

Željeznice RS dobile prvu tranšu kredita, od četvrtka počinju uplate dugovanja radnicima

Piše: M. N.
Foto: Facebook ŽRS
Foto: Facebook ŽRS
Isplata sredstava iz prve tranše kredita Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica Republike Srpske u iznosu od 26,5 miliona eura počela je jučer, a bit će utrošena na izmirivanje obaveza za poreze i doprinose i isplatu dugovanja prema radnicima.

Kako je saopćeno iz Željeznica RS, dugovanja prema Poreskoj upravi su izmirena, a od četvrtka, 22. novembra, počet će se izmirivati dugovanja prema radnicima.

"Isplate dugovanja prema radnicima vršit će se na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka. Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima bit će izmirivana po istim kriterijima", saopćeno je iz ŽRS.

Prema ranijim informacijama, ŽRS duguje blizu 19 miliona KM radnicima za topli obrok, regres i prijevoz za period od 2011. do 2016. godine. Riječ je o blizu 4.000 radnika. U ovaj iznos nije uračunata kamata za radnike koji su tužili preduzeće.

Podsjetimo, radnici su prošle godine štrajkovali glađu, a ove su nekoliko puta održali protest upozorenja. Istakli su kako prosječna plata u ovom preduzeću iznosi 600 KM, a da 40 posto radnika ima najnižu ili je na granici najniže plate. Radnici su tražili povećanje plata, uplaćivanje dugovanja na osnovu sudskih presuda te potpisivanje kolektivnog ugovora.

Uvjeti kolektivnog ugovora su dogovoreni, a ovom tranšom Svjetske banke bit će ispunjen i uvjet izmirenja dugovanja prema radnicima. Zbog toga su odgođeni veliki protesti i potpuna obustava rada.