Smanjenje prijevoza za 3.500 tona
0

Željeznice FBiH trpe velike štete zbog štrajka u ŽRS

FENA
Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) trpe velike štete zbog generalnog štrajka radnika Željeznica Republike Srpske (ŽRS).

"Direktna šteta za ŽFBH se manifestuje kroz smanjenje prijevoza za oko 3.500 tona dnevno, dok su indirektne štete nesagledive“, rečeno je Feni u ŽFBiH.

Oko 300 vagona stoji i čeka na prijevoz, s tendencijom rasta, što stvara velike troškove, posebno za strane vagone za koje ŽFBiH mora platiti najamninu, koja iznosi 20-25 eura dnevno za jedan vagon, te druge materijalne troškove.

U Pločama na prijevoz čeka 72.180 tona uglja za GIKIL - Lukavac, 16.744 tone boksita za potrebe BIRAČ-a iz Zvornika i 9.009 tona šećera za SCO-Brčko.

“Pored natovarenih vozova koji čekaju na otpremu, postoji potreba za utovarom novih količina roba i njihovog prijevoza, što se trenutno ne može izvršiti zbog štrajka ŽRS. Osim toga, utovar robe u drugim zemljama i prijevoz kroz tranzitne zemlje za naše korisnike je obustavljen, a posljedice će se osjećati i dugo nakon obustave štrajka”, ističu u ŽFBiH.

ŽFBiH je izrazio žaljenje zbog nastale situacije i vjeruju da će njihovi komitenti iznaći rješenja za funkcioniranje proizvodnih procesa do normalizacije željezničkog saobraćaja uzrokovanog štrajkom u ŽRS.

Također, ŽFBiH su s ovim upoznale nadležne organe i institucije kako bi preduzeli aktivnosti u cilju normalizacije željezničkog saobraćaja u BiH.

Zbog generalnog štrajka radnika Željeznica RS veliku štetu trpi kompletna privreda Bosne i Hercegovine i prijeti potpunoj obustavi proizvodnje velikih privrednih subjekata GIKIL Lukavac, BIRAČ Zvornik, Arcelor Mittal Zenica, SCO Brčko i dr.