{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željezničari u srijedu stupaju u štrajk

S
2.7.2013. u 10:02
2
5
Željezničari u srijedu stupaju u štrajk
2
Željezničari u srijedu stupaju u štrajk
Foto: Klix.ba
Svih sedam sindikata koji djeluju unutar Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) sutra u 7.00 sati stupit će u generalni štrajk, potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja u području infrastrukture ŽFBiH Igor Boban.
Ministarstvo finansija prebacilo je tranšu za juni za Željeznice, po jučerašnjem dogovoru predstavnika sindikata ŽFBiH i federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija, ali generalni direktor Nedžad Osmanagić i izvršni direktor za ekonomske poslove Šemsudin Zahirović neće da potpišu isplatu plate, navode iz Sindikata.

Sindikalci tvrde da njih dvojica uz pomoć vršioca dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove Mirsade Karić drže kao taoce oko 4.000 zaposlenih, kao i članove porodica, što ukupno čini više od 12.000 ljudi.

Osmanagić, Zahirović i Mirsada Karić, navodi se u saopštenju, donijeli su odluku da se svima koji su u posljednje vrijeme primljeni u administraciji daju ugovori o radu na neodređeno vrijeme, dok se potrebni radnici izvršne službe šalju kući.

Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBIH pozvao je Mirsadu Karić da iz moralnih razloga podnese ostavku, jer je u svim ovim problemima isti krivac kao Osmanagić i Zahirović.

Ranije je rečeno da sindikati zahtijevaju trajno rješavanje pitanja zdravstvenog osiguranja za radnike, primjenu Pravilnika o zaštiti i službenoj odjeći i obući i donošenje uputstva o korištenju člana 132. Pravilnika o radu.

Generalni štrajk biće održan na svim saobraćajno-poslovnim područjima ŽFBiH - Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.

Predstavnici Sindikata ranije su potvrdili da će tokom štrajka biti poštovan minimum procesa rada, koji će biti usaglašeni sa Upravom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: