Najavili proteste
38

Željezničari RS od ponedjeljka obustavljaju rad na pola sata: Ovo je borba za "golu" egzistenciju

Piše: M. N.
Foto: FENA
Foto: FENA
Uposlenici Željeznica Republike Srpske, koji su članovi svih sindikata koji postoje u ŽRS, u ponedjeljak, 1. oktobra, obustavljaju rad na pola sata kako bi ukazali na loš ekonomski status uposlenika.

Kako nam je rekao Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara RS, 24. septembra je održan sastanak predstavnika svih sindikata ŽRS na kojem su najavljene oštrije mjere. Danas je održan nastavak sjednice Konfederacije sindikata koja se održava mjesec dana otkako je donesena odluka o pokretanju procedure za štrajk upozorenja.

"Od 1. oktobra krećemo u polusatnu obustavu rada koja će biti od 10 do 10:30 sati. Ovo je naš posljednji pokušaj da animiramo upravu, ministarstvo i Vladu RS da uđu u razgovor i da pokušamo riješiti problem ŽRS. Dobili smo poziv za sastanak s upravom 2. oktobra. Ukoliko ne uspijemo doći do rješenja, Konfederacija sindikata je donijela odluku da se 4. oktobra održi protestno okupljanje", kazao je Dobraš za Klix.ba.

Protestno okupljanje počet će u 14 sati u krugu ŽTP-a. Radnici ŽRS poručuju da je riječ o borbi za "golu" egzistenciju koja se dešava u osjetljivom trenutku uoči izbora.

"Onaj ko smatra da radnik može živjeti od 440 do 600 KM, nek' misli da je politički. Imali smo premijerkino obećanje da će svaki zaposlenik ŽRS dobiti 30 KM na augustovsku platu, ali imamo situaciju da je određeni broj uposlenika dobio za 100 KM nižu platu nego je imao prije", kazao je Dobraš.

Dodao je kako prosječna plata u ŽRS iznosi 600 KM, ali da 40 posto radnika ima najnižu ili je na granici najniže plate.

"Dogorjelo nam je do ispod nokata", poručio je.

Radnici traže povećanje plata, odnosno vraćanje plata na nivo od prije 10 godina, uplaćivanje dugovanja radnicima na osnovu sudskih presuda te potpisivanje kolektivnog ugovora.