Mladen Ivanković Lijanović
0

"Želimo programsko formiranje vlasti"

FENA
Mladen Ivanković Lijanović
Mladen Ivanković Lijanović
Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović danas je u izjavi za Fenu kazao da se vlast može formirati kad se završe kompletni izbori.

"Činjenica je da u BiH, posebno kad je u pitanju Federacija BiH, izbori nisu završeni“, kazao je Ivanković Lijanović.

Dakle, dodao je, domovi naroda Federacije, a i države BiH kada je u pitanju federalni dio, nisu izabrani.

"Osnovna je kočnica u četiri kantona. HDZ ne želi da konstituira skupštine kantona i da izabere delegate u federalni Dom, odnosno i u državni Dom, zato što mu se ne obećava konkretno fotelje i vlast“, kazao je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.

Dodao je da HDZBiH unaprijed želi da mu se osigura vlast.

"Mi smo kazali da se unaprijed nikome ne osiguravaju ni vlast ni fotelje ni ministarska mjesta. Jasno smo kazali da želimo programsko formiranje vlasti, dakle programsku vladu“, kazao je Ivanković Lijanović.

Ako i dalje bude opstruiranja, mi ćemo, dodao je, na osnovu tumačenja viskog predstavnika iz 2001. i 2007. godine, formirati Dom naroda Federacije BiH bez izbora iz ova četiri kantona i na taj način formirati i Dom naroda države BiH i izvršnu vlast. vladu, premijera i predsjednika Federacije, i ući u procese daljnjeg rada vlade.

"Moramo naš program i našu platformu početi provoditi jer vidimo da se u sadašnjem stanju urušava standard građana BiH, poskupljuju osnovne životne namirnice“, zaključio je Ivanković Lijanović.