Britanski ambasador u BiH
1

"Želimo mirne i poštene izbore u BiH, posebno u Srebrenici"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Moja zemlja i međunarodna zajednica žele mirne i demokratske izbore u BiH, a posebno u Srebrenici i zadovoljan sam da načelnički kandidati s kojima sam razgovarao prioritet u programima daju razvoju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta", izjavio je danas u Srebrenici britanski ambasador u BiH Nigel Casey.

Danas je razgovarao s aktuelnim zamjenikom načelnika srebreničke općine i nezavisnim načelničkim kandidatom Ćamilom Durakovićem, predsjednikom Skupštine ove općine i lokalnog SNSD-a Radomirom Pavlovićem i Vesnom Kočević, zajedničkim kandidatom za načelnika više stranaka koje čine "Koaliciju za Republiku Srpsku".

"Važno je da izbori proteknu mirno u skladu sa zakonom i da oba kandidata tvrde da će raditi u interesu svih stanovnika ove općine i očekujem da budu iskreni u svojim tvrdnjama", ocijenio je Casey.

Pozitivnim je ocijenio da načelnički kandidati prioritet u svojim programima daju ekonomskom razvoju te saznanje da je nakon izbora u Srebrenici moguće formirati stabilnu multietničku skupštinsku većinu i vlast koja će raditi u interesu svih građana.

Duraković je izjavio da želi fer i korektnu kampanju u kojoj ne želi nikoga napadati nego izložiti svoju ekonomsku platformu čija realizacija će osigurati razvoj i bolju budućnost Srebrenice i svih njenih građana.

"U kampanji i programu govorit ću o budućnosti jer je prošlost Srebrenice svima dobro poznata i želim da budem načelnik svih građana koji će živjeti bolje nego do sada jer to zaslužuju", izjavio je Duraković.

Kočević je također govorila o ekonomskom programu i da će posebnu pažnju posvetiti ravnomjernijem razvoju općine čiji su pojedini dijelovi, po njenom mišljenju, do sada bili zapostavljeni.

"Kao ekonomistica znam da se samo s ekonomskim razvojem i otvaranjem proizvodnih pogona i zapošljavanjem u proizvodnji može doći do razvoja i smanjenja socijalnih ovisnika. Imam program i uspostavljene odnose s mnogim investitorima iz zemlje i inostranstva koji su spremni da ulože sredstva i pokrenu određenu proizvodnju u ovoj općini", rekla je Kočević.

Pavlović je ocijenio da očekuje korektnu predizbornu kampanju i da postoji mogućnost da se nakon izbora postigne sporazum i na osnovu izbornih rezultata formira stabilna skupštinska većina koju će sačinjavati i odbornici i iz srpskog i bošnjačkog naroda.

Kočević, Duraković i Pavlović su istakli da i nakon izbora treba nastaviti život u ovoj dvonacionalnoj sredini i bez obzira na to ko bude izabran za načelnika općine on će morati preuzeti ogromnu odgovornost za stvaranje boljih uvjeta života svih njenih stanovnika i njen razvoj i izlazak iz reda nerazvijenih.