BiH
5

Radončić, Suljagić i Duraković o procesu izbora u Srebrenici

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić danas je u Sarajevu održao sastanak sa Ćamilom Durakovićem, nezavisnim kandidatom za načelnika Srebrenice, i Emirom Suljagićem, članom Koordinacionog tima za lokalne izbore u Srebrenici.

Na današnjoj pres-konferenciji Radončić je istakao da je tema sastanka bila proces izbora u Srebrenici te je sa zadovoljstvom izvijestio da se dogovor četiriju predsjednika implementira veoma korektno i veoma studiozno.

"U tom smislu, mi smo optimisti i mislimo da je zaista i Srebrenica mjesto koje pokazuje da neovisno od ovih ili onih koalicija, probošnjačke ili bošnjačke stranke, mogu da rade zajednički vrlo jedinstveno", rekao je Radončić.

Suljagić je istakao da je Radončić bio prijatelj kampanje „Glasat ću za Srebrenicu“ od samog početka kad su stvari izgledale mnogo neizvijesnije nego sada.

Zato mu je zahvalio i uime mladića i djevojaka koji na ovoj kampanji rade svakodnevno u Srebrenici, Tuzli i u Sarajevu.

"Danas smo razgovarali o konkretnim stvarima te smo prezentirali sve što smo do danas uradili, probleme s kojima se susrećemo i način na koji da te probleme riješimo. Od danas manje-više ne postoji nijedna zakonska prepreka bilo kome iz Federacije BiH da se preregistruje i izvadi ličnu kartu u Srebrenici i na lokalnim izborima ove godine u Srebrenici glasa“.

Od Radončića, ističe, smo dobili uvjeravanja da će članovi SBB-a koji budu ušli u vlast, kantonalnu, federalnu i državnu institucionalno pomagati ovu kampanju u skladu s jasnom, eksplicitnom političkom voljom koja je do sada iznesena.

"Na današnjem sastanku adresirali smo još jedan problem a to je pitanje i kandidatura vijećničkih prijeratnih stanovnika Srebrenice na listama za lokalne izbore u FBiH. Već ćemo danas pozvati predstavnike sve četiri partije da te ljude ne kandiduju ovdje jer naprosto se stvara kontra efekt. Svaki glas nam je planina i svaki glas u Srebrenici je vrijedan zlata“ kazao je Suljagić, dodajući da je zadovoljan brojem ljudi koji su se do sada registrovali.

Duraković je istakao da je ohrabrujuće da su sve što su tražili od Radončića i istinski dobili.

"Ne deklarativno, jer očito svojim je primjerom pokazao da daje podršku našoj kampanji „Glasaću za Srebrenicu“, tvrdi Duraković, dodajući da je i njemu kao nezavisnom kandidatu za načelnika Srebrenice predsjednik SBB-a dao podršku.

Naglasio je da će Radončić učiniti sve u kapacitetima SBB-a da olakša stanje Srebreničana.