Ahmet Davutoglu
0

"Želimo da Mostar bude simbol mira na Balkanu"

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Želimo da Mostar bude simbol mira na Balkanu, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, najavljujući osnivanje trilateralne tehničke grupe te ekonomskog foruma zajedno s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem i bosanskohercegovačkim Svenom Alkalajem.

Ovaj treći po redu trilaterelni sastanak šefova diplomatije Hrvatske, BH i Turske održan je na rubu sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim ove godine predsjedava Turska.

Sagovornici su se složili kako su odnosi Hrvatske, Turske i BiH od strateške važnosti za jugoistočnu Europu. U tom smislu i današnji sastanak ocijenili su potvrdom nastavka dobre saradnje koje tri zemlje dijele u cilju postizanja napretka u regiji, te pomoći i podrške BiH.

Kako bi trilateralna saradnja u budućnosti dodatno ojačala, ministar Jandroković predložio je osnivanje radne grupe na čelu s državnim sekretarima i političkim direktorima koji bi razmatrali prijedloge zajedničkih projekata. U cilju unaprjeđenja međusobne ekonomske saradnje također je predložio organiziranje gospodarskog foruma triju država kojem bi Hrvatska bila domaćin. Obje inicijative podržali su i ministri Alkalaj i Davutoglu.

Na sastanku se razgovaralo i o zajedničkim trilateralnim projektima u gradu Mostaru, ponajprije vezanima uz uređenje muzičke škole i gradske vijećnice, te razvijanje turističkih potencijala tog grada.

"Želimo da Mostar bude simbol mira na Balkanu", rekao je Davutoglu i objasnio da je mostarski most simbol povezivanja dviju civilizacija.

I Hrvatska i Turska spremne su pomoći u obnovi muzičke škole, gradske vijećnice u gradu Mostaru, i zbog toga ćemo imenovati tehničku radnu grupu koja će pripremiti te projekte, rekao je Jandroković.

"Zahvaljujem na prijedlogu za osnivanje tehničke grupe" rekao je bosanskohercegovački ministar Alkalaj.

Hrvatska je zamisao i osnivanje trilateralnog ekonomskog foruma koji bi se trebao održati ujesen u Zagrebu, ali prije toga turski šef diplomatije i turski premijer Recep Tayiperdogan pozvani su da sudjeluju na Croatia Summitu u Dubrovniku početkom jula.

Alkalaj je posebno zahvalio obojici kolega na "snažnoj podršci" članstvu BiH u MAP-u na sastanku NATO u Talinu.

Sagovornici su se osvrnuli i na jučerašnju zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH na kojoj su potvrđeni dobrosusjedski intenzivni bilateralni odnosi Zagreba i Sarajeva.