Sastanak u Ankari
0

Stabilnost BiH ključna je za stabilnost regije

FENA
Sven Alkalaj (Foto: AFP)
Sven Alkalaj (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je u srijedu u Ankari trilateralni sastanak sa hrvatskim ministrom Gordanom Jandrokovićem i turskim ministrom Ahmetomom Davutogluom, na kojem je prvenstveno bilo riječi o našoj zemlji, a turski je ministar istakao kako sva tri konstitutivna naroda moraju imati jednaka prava bez obzira što su Hrvati u BiH najmalobrojniji.

Ministri tri zemlje pozdravili su uvjetovanu odluku o uključivanju BiH u Akcijski plan za članstvo (MAP) koju su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a donijeli na prošlosedmičnom sastanku u Tallinnu.

Jandroković je izrazio mišljenje da su odnosi Republike Hrvatske, Republike Turske i Bosne i Hercegovine od strateškog interesa za unapređivanje cjelokupne situacije u jugoistočnoj Evropi. U tom smislu, ministri su se složili kako je jačanje sigurnosne situacije u BiH preduvjet stabilnosti cijele regije jugoistočne Evrope.

Republika Hrvatska će, rekao je šef hrvatske diplomatije, kao predvodnik euroatlantskih integracija u regiji jugoistočne Evrope nastaviti podržavati unutarnjopolitičke promjene, naročito ustavne promjene, usmjerene ka jačanju BiH kao zemlje s jasnom evropskom perspektivom.

U pogledu ustavnih promjena, Jandroković još je jednom iznio službeni stav Republike Hrvatske da treba biti sačuvana konstitutivna pozicija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

S tim se stavom složio i ministar Davutoglu, istakavši na konferenciji za novinare kako sva tri konstitutivna naroda moraju imati jednaka prava. Zahvalio se Republici Hrvatskoj i ministru Jandrokoviću lično na pruženoj podršci Akcijskom planu za članstvo u NATO-u.

Zahvali se pridružio i ministar Alkalaj, istakavši da bez stalne podrške Republike Hrvatske i Republike Turske, BiH još uvijek ne bi bila pozvana u Akcijski plan za članstvo.

Jandroković je rekao kako tri zemlje dijele zajedničke poglede i stavove o budućnosti BiH te kako će Republika Hrvatska i ubuduće snažno podupirati put Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije.

Sastanak ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske, Republike Turske i Bosne i Hercegovine u Ankari rezultirao je konkretnim zaključcima, od kojih je istaknuto kako će se trojni sastanci održavati tromjesečno. Također je dogovoreno da se u sljedećem tromjesečju organizira sastanak na najvišem nivou sve tri zemlje.

Predstavnici Republike Hrvatske, Republike Turske i BiH dogovorili su se da će podupirati dijalog između konstitutivnih naroda BiH ukazujući na njegovu važnost i međusobnu jednakopravnost naroda.

Bilo je riječi i o konkretnim projektima pomoći u izgradnji infrastrukturnih objekata od kojih je posebno izdvojen koridor V-c te obnova kulturno-historijskih spomenika i javnih ustanova u Mostaru.