Ahmet Davutoglu
0

"Postignut je određeni napredak na današnjem sastanku"

SRNA
Sastanak u Ankari (Foto: Reuters)
Sastanak u Ankari (Foto: Reuters)
Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je na sastanku U Ankari sa šefovima diplomatije BiH Svenom Alkalajem i Srbije Vukom Jeremićem postignut određeni napredak.

Ovo je peti susret trojice diplomata u posljednjih pet mjeseci na kojima se govori o poboljšanju situacije na Balkanu, naročito u BiH.

Davutoglu je ocijenio da će ubrzanim imenovanjem ambasadora BiH u Srbiji biti poboljšani diplomatski odnosi dviju zemalja. 

On je najavio da će trilateralni sastanci šefova diplomatije BiH, Srbije i Turske biti održavani svakog mjeseca, naredni u martu u Sarajevu, potom u aprilu u Beogradu.

U saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova uoči trostranoga sastanka, koje je prenijela agencija Anadolija, navodi se da Turska u svojoj vanjskoj politici daje prioritet Balkanu, posebno BiH, kako bi se uspostavio trajan mir i stabilnost u regiji.

Ankara je zabrinuta zbog, kako se ističe, "pogrešnih signala" koje je međunarodna zajednica krajem prošle godine uputila Sarajevu. Radi se o odbijanju NATO-a da primi BiH u Akcijski plan Saveza, kao i odbijanju Evropske unije da ukine vize i za građane BiH.

Ankara ulaže napore da se riješi sadašnja kriza u BiH, pokrenula je dva paralelna trilateralna mehanizma: prvi između Turske, BiH i Srbije, a drugi između Turske, BiH i Hrvatske.

Koliki značaj Turska pridaje balkanskoj regiji i BiH, potvrđuje i to što će, kako je saopšteno, šefove diplomatija u srijedu primiti i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.