BiH
377

Zelene beretke odale počast poginulim saborcima: Pozivamo na zajedničko polaganje cvijeća u Dobrovoljačkoj

Piše: S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Zelenih beretki okupili su se danas u Dobrovoljačkoj ulici kako bi odali počast borcima i građanima Sarajeva koji su stradali na tom mjestu prije 24 godine.

Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i BiH položili su vijenac i proučili Fatihu svojim saborcima pored spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Pridružio im se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Hasan Dolovac ispred Zelenih beretki naglasio da su spremni sljedeće godine da zajedno polože cvijeće za stradale vojnike JNA.

"Nije istina da dođemo da zastrašujemo i zaustavljamo druge. Dođemo i poštujemo druge. Rekao sam prošli put da, kada bi majke i porodice došle same, mi bismo s njima položile cvijeće tamo. Ali, s njima dolaze ljudi koji hoće da zakuhavaju i njihove tri stranke, a mi to nećemo. Sve porodice poštujemo i s jedne i s druge strane. Iduće godine pozivamo porodice da se čuju s nama i da zajedno položimo cvijeće", rekao je Dolovac kazavši kako je skup Zelenih Beretki skup Sarajlija koji žele reći da još paze svoju Bosnu i da je niko nikada ne smije dirati.

Ministar za boračka pitanja KS naglasio je da je 3. maj jedan od najvažnijih dana u odbrani Sarajeva i BiH.

"Razočaran sam što nema političara s drugih nivoa vlasti koji bi trebali doći na obilježavanje ovog historijskog dana odbrane BiH", rekao je Fišo.

Ratni veteran Dževad Topić podsjetio je da je 3. maja dogovorena ključna razmjena između generala Kukanjca i predsjednika Izetbegovića, ali da su pripadnici JNA krenuli sa cijelom kolonom.

"Kažu da je bilo 215 vojnika. Ja sam tada bio u dijelu grada gdje smo dan prije uhapsili specijalce, ali znamo šta se desilo. Pet njihovih vojnika je poginulo i jedan civil. Tako je rekao i Kukanjac. Drugi i treći maj bili su ključni za BiH i mislim da je te dane odbranjena BiH, ne samo Sarajevo. Svake godine položimo cvijeće u spomen na naše stradale vojnike", rekao je Topić.

MUP KS je neposredno pred dolazak Delegacije iz RS-a prisustvo polaganju cvijeća na mjestu pogibije vojnika JNA dozvolio samo novinarima, a svi ostali su udaljeni s mjesta događaja.