BiH
0

Skup u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu protekao bez incidenata

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Dobrovoljačkoj ulici je danas obilježena godišnjica stradanja vojnika JNA 3. maja 1992. godine. Nedaleko od tog mjesta, Zelene beretke su obilježile godišnjicu stradanja branitelja Sarajeva u maju 1992. godine. Skup je protekao uz jako policijsko osiguranje i bez incidenata.

Saobraćaj je bio obustavljen u ulicama Hamdije Kreševljakovića i Skenderija, a bio je zabranjen i prolaz pješacima. Na skupu kod Drvenije, prisustvo je bilo dozvoljeno samo novinarima, dok su ostali čekali na drugoj strani mosta Drvenija da se odavanje počasti završi.

Svake godine, pa i ove, na ulicama Sarajeva od Skenderije do mosta Ćumurija je bio veliki broj policijskih službenika koji su regulisali kretanje. Upravo to zamjeraju obje strane, i delegacija RS i ljudi koji žive u Sarajevu. Delegacija RS-a smatra da je tužno što ih 24 godine nakon tog događaja mora čuvati policija, dok građani Sarajeva smatraju da su toliko jake mjere sigurnosti bespotrebne.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, kolona od tri autobusa i nekoliko privatnih automobila, praćeni policijskim osiguranjem, krenula je ka Istočnom Sarajevu.

I ove godine, osim članova porodica, u delegaciji RS-a su bili i političari. Prema njihovim izjavama, na ovom mjestu 3. maja 1992. godine poginula su 42 vojnika JNA, dok je prema izjavi generala Kukanjca poginulo pet vojnika i jedan civil.