Nakon postrojavanja
157

Zekerijah Osmić: Dodik je sigurnosni problem za Evropu, međunarodna zajednica mora reagovati

Piše: I. Č.
Zekerijah Osmić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić osvrnuo se na postrojavanje Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH povodom svečanosti obilježavanja Dana Vojske RS-a, upozorivši da intencije Milorada Dodika idu ka pravljenju odmetnutog dijela vojske, što predstavlja sigurnosni problem za BiH i Evropu.

"Najave i postupci gospodina Dodika su vrlo opasni, budući da je treći pješadijski puk ostao da njeguje tradiciju srpskog naroda i da imamo druga dva puka. Predviđeno je na koji način, u kojim prilikama i kako se upotrebljava Treći pješadijski puk. Ne daj Bože da se suprotstave ta tri puka", kazao je Osmić.

Napomenuo je da intencije Milorada Dodika mogu otići u tom smjeru.

"Imali bismo u tom slučaju jednu neprihvatljivu i nesnošljivu situaciju. I situaciju koja bezbjedonosno neće ništa garantovati građanima, a ni ovom dijelu Evrope, ukoliko pustimo da on na ovakav način nastavi djelovati", rekao je Osmić.

Vrijeme je za odgovor

Naveo je kako je jučerašnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prešao sve granice i mjere.

"Krajnje je vrijeme za politički i pravni odgovor. Njemu je, prema osobnim priznanjima, krivo što je izvršena integracija vojske, odnosno ministarstava odbrane RS-a i FBiH. Ali dosta je priče o rezervnom sastavu policije, o oblačenju vojske", istakao je Osmić.

Poručio je kako predstavnici Ministarstva odbrane BiH treba hitno da obave razgovore sa štabovima NATO-a i EUFOR-a u Sarajevu.

"I dalje je postojanje ta dva štaba u Sarajevu opravdano. Treba vidjeti u kojoj mjeri mogu odgovoriti na ovakve Dodikove istupe", kazao je on.

Upozorio je da Dodikove prijetnje nisu samo verbalne, već da prelaze svaku moguću mjeru.

"Trebamo se zapitati koliko možemo dozvoliti da na ovaj način Dodik vodi državu. Ne smijemo zaboraviti da je Predsjedništvo vrhovni komandant Oružanih snaga", rekao je Osmić.

Utjecaj Srbije na Dodika

Upitan da li se Milorad Dodik vratio pod utjecajem vojno-policijske parade Odbrana slobode u Nišu, Osmić odgovara da to nije utjecaj od nekoliko dana, već od nekoliko godina.

"Dodik izražava podršku Srbiji koja se igra i koja je na ivici nestabilnosti. Možda i više nego mi s obzirom na to kakva je situacija na Kosovu. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je nedavno izjavio kako imaju vojsku srpskog naroda, aludirajući na to da imaju vojsku u BiH. To je strašno", rekao je on.

Poručio je kako je krajnje vrijeme da visoki predstavnik Valentin Inzko počne razmišljati o korištenju bonskih ovlasti i da za to traži saglasnost međunarodne zajednice.

"Ukoliko članovi Predsjedništva postave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji prije toga ne da jasnu i nedvosmislenu izjavu da će poštovati Zakon o odbrani BiH, kao i ranije odluke Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništva BiH, i da će težiti ka NATO putu i putu ka EU, onda ne bismo smjeli dozvoliti da izaberemo takvog predsjedavajućeg", zaključio je Zekerijah Osmić.