BiH
103

Zdravstveni sektor u KS na izdisaju: Ne zna se ko će primati pacijente, a kvalitetnih kadrova nedostaje

Piše: S. H.
Zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo (KS) definitivno prolazi kroz najteži period od završetka rata. Univerzitetski klinički centar Sarajevo u velikoj je finansijskoj krizi, zbog čega nisu u stanju primiti sve pacijente koji im dođu. Osim toga ne postoji ni registar postojećih ali ni potrebnih ljekara.

Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo u razgovoru za Klix.ba ističe kako je situacija u zdravstvenom sektoru u KS najsloženija je u posljednjih 20 godina. On navodi da mnoge stvari nisu na vrijeme urađene, zbog čega je potrebno izvršiti velike promjene.

"Ne postoji strategija razvoja zdravstvenog sistema za naredni desetogodišnji period. Prethodna strategija je istekla 2015. godine a da je niko nije ni analizirao. Ne postoji ni plan zdravstvene zaštite u KS. Ne postoji ni registar ljekara niti plan potrebnih kadrova za naredni period, sve su to stvari koje moramo rješavati", istakao je Stevanović.

Veliki problem je taj što u zdravstvenim institucijama KS nedostaje određenih kadrova poput pedijatara, psihijatara, internista i nekih drugih, što će u narednom periodu još više usložniti situaciju, jer ljekari odlaze u penziju.

Doktor Stevanović naglašava da je Univerzitetski klinički centar Sarajevo u katastrofalnoj finansijskoj situaciji i da mu treba značajna pomoć.

"Opća bolnica ali i svi drugi moraju pomoći Kliničkom centru da prebrodi ovu situaciju. Veliku ulogu u tome moraju imati prehospitalne ustanove, odnosno Domovi zdravlja i Hitna pomoć. Za sada grube analize pokazuju da preko 50 posto pacijenata koji se upućuju na Kliniku urgentne medicine trebaju biti zbrinuti na primarnom nivou", kazao je Stevanović.

On dodaje da će Opća bolnica pomoći Kliničkom centru, ali ne po nekom dekretu, nego na osnovu dogovora i to onoliko koliko kapaciteti dozvoljavaju. Prije nekoliko dana najavljeno je da će KCUS dva dana u sedmici, i to ponedjeljak i petak pacijente upućivati u Opću bolnicu, zbog premorenosti ljekara i nemogućnosti da se svi pacijenti zbrinu.

"Realan odnos snaga po broju ljekara, kreveta, po načinu finansiranja ali i opremi trenutno je 1:6 u korist Kliničkog centra. Opća bolnica će moći preuzeti jedan dan u sedmici pacijente sa Kliničkog centra, a sve više od toga je neodrživo", objašnjava Stevanović.

Opća bolnica će i tada zbrinjavati pacijente samo sekundarnog nivoa, dok će oni za tercijarni nivo opet morati ići na Klinički centar.

"Treba naglasiti da nema govora da će neka klinika biti zatvorena jedan ili dva dana u sedmici. Svaka klinika, bez obzira na broj pacijenata mora raditi svaki dan u sedmici, 24 sata, jer drugačije zakon ne dozvoljava. Želim također kazati da se bespotrebno veliki broj pacijenta upućuje u Opću bolnicu u večernjim satima, a da za to uopšte nema potrebe", zaključuje Stevanović.

Predstavnici Ljekarske komore KS danas su održali novi sastanak sa ministricom zdravstva KS Zilhom Ademaj, te je najavljeno da će do juna biti završen registar ljekara, nakon čega će se krenuti u konkretnije korake reforme zdravstvenog sektora KS.