Danas u 13:30
8

Zdravstveni radnici u Sarajevu najavili protest: Pod pritiskom smo zbog svakodnevnih napada

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šest napada na zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevu bilo je samo u posljednjih 10 dana, što je Sindikatu doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja u Sarajevu znak za alarm. Zbog toga će zdravstveni radnici danas u 13:30 sati održati desetominutni protest pred svim organizacionim jedinicama Doma zdravlja.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Izet Hočko kazao je za Klix.ba da protestuju protiv nasilja nad zdravstvenim radnicima, što se često dešava.

"U posljednje vrijeme se to još intenziviralo. Svejedno da li je doktor/ica ili medicinska sestra/tehničar. Svi zdravstveni radnici su pod pritiskom. Taj trend pogoršanja uslova za rad se nastavlja", upozorio je Hočko.

Navodi da zdravstveni radnici i pacijenti ne trebaju biti dvije suprotstavljene strane, već da je u obostranom interesu da sarađuju.

"Mi trebamo pružati uslugu. Pacijenti trebaju biti zadovoljni našom uslugom. Ima slučajeva kada su pacijenti nezadovoljni, ali nije način napadati zdravstvenog radnika fizički ili verbalno. Postoje institucije preko kojih pacijent može ostvariti svoja prava", rekao je Hočko za Klix.ba.

Podsjetio je da je u posljednjih 10 dana bilo šest napada, a da im se javljaju ljekari iz različitih organizacionih jedinica domova zdravlja.

"Ima napada na stomatologe, neuropsihijatre, ljekare opće medicine i tako redom. Situacija uopće nije dobra. To utječe na ponašanje i rad zdravstvenih radnika, a i na nezadovoljstvo pacijenata", kazao je Hočko.

Desetominutni protest održat će se u svakoj organizacionoj jedinici Doma zdravlja, počevši od Starog Grada, Ilidže, Centra, Ilijaša...

"Ja ću najvjerovatnije biti s kolegama na Ilidži", zaključio je Hočko.

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" su nam potvrdili da će se danas u 13:30 pridružiti protestu.