BiH
0

Zdravko Marjanović i kolege grade most za sva srušena prijateljstva

Sarajevo-x.com
Zdravko Marjanović
Zdravko Marjanović
Uz vjeru da "obični ljudi imaju odgovor na sva pitanja koja političari ne mogu nikada riješiti" u Bačkoj Palanci je osnovan Forum "Most prijateljstva" spreman da poveže sve one koji žele graditi prijateljstvo i pomirenje među narodima.

Članovi Foruma mogu postati pojedinci, udruženja i organizacije iz regiona i šire, a njegovi osnivači su Zdravko Marjanović - u ime Društva za toleranciju Bačka Palanka, Dragica Aleksa - u ime Udruge LUČ Berak iz Hrvatske i Šerif Isaković - u ime Udruženja Živjeti zajedno iz Dervente.

Na pitanje kako i zašto graditi srušena prijateljstva između naroda bivše Jugoslavije internacionalno priznati mirovni aktivista Marjanović, porijeklom iz BiH, kaže: "Ideja širenja prijateljstva među ljudima uopšte i posebno na našim prostorima, potekla od naših mladih, ima za cilj uspostavu trajnog mira na ovim prostorima. Do istine se ne dolazi monologom, do istine se dolazi dijalogom. Zbog toga ovaj naš projekat Foruma stvaraju ljudi, a ne institucije vlasti."

U Statutu Foruma između ostalog je navedeno kako je teško "ispljunuti otrov koji 'lideri' više od jednog vijeka doziraju", ali kako baš na tome treba raditi.

Na Dan oslobođenja od fašizma u Sarajevu je održan drugi sastanak Foruma "Most prijateljstva" - savjetovanje u formi okruglog stola na kojem je bilo prisutno 15 članova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Njemačke.