Inzko i Hartman
0

Otvoren trodnevni forum Izgradimo zajedničko civilno društvo

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Danas su u Sarajevu, Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Valentin Inzko, te novinarka, autorica, i poznavateljica prilika u regionu, Florence Hartman, otvorili trodnevni forum civilnog društva pod naslovom Izgradimo zajedničko civilno društvo.

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH, Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, Centra Andre Malraux Sarajevo i CCFD Terre Solidaire iz Francuske, ovaj događaj je okupio preko 100 učesnika iz više od 50 nevladinih organizacija iz BiH, zemalja Balkana i Evropske unije, koje dijele iste vrijednosti i opredijeljene su za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Valentin Inzko izrazio je punu podršku ciljevima ovog Foruma naglasivši kako je važno istrajati u izgradnji demokratskog, interkulturalnog, građanski orijentiranog bh. društva. „Ciljevi ovog Foruma usklađeni su sa programom euro-atlantskih integracija koji je u BiH stavljen na čekanje zbog političkih blokada. Morate se uključiti u ovaj proces, jer bh. političari ne mogu ili ne žele uraditi taj posao.“, poručio je Inzko. Također, posebno je pozdravio činjenicu da se učesnici Foruma bore protiv dominacije etno-nacionalnih podjela, te izrazio nadu da će se tokom trodnevnog rada doći do konkretnih prijedloga, koji će poboljšati efikasnost budućeg rada civilnog društva u BiH. "Napredak je jedino moguć ako građani preuzimaju vođstvo.“, zaključio je Inzko.

Florence Hartman je istakla da je ovaj Forum prilika da se razmijene iskustva, ali i da se identificiraju tačke koje spajaju sve učesnike, kako bi mogli češće koordinirati svoje snage s ciljem uspješnijeg i efikasnijeg rada. „Vi kao civilno društvo, možete zajedno, pokazati svima u Evropi da se podjele mogu prevazići, da je suživot moguć i da je u interesu mira, iskrene demokratizacije i napretka društva i slobode svakog građanina.“, istakla je Hartman napominjući kako sila razdvaja ljude, a hrabrošću se prevazilaze podjele. "Udružite vaše napore, bit ćete iznenađeni koliko mozete postići zajedno.“, zaključila je.

Pored diskusija i radnih grupa, u okviru Foruma predviđeno je prikazivanje dokumentarnih filmova "Dvije škole pod jednim krovom“, Queer Festival u Sarajevu, te premijera filma "Nemoj mi samo o miru i ljubavi“, reditelja Ćazima Derviševića. Okupljanje aktera civilnog društva iz BiH, te njihovih kolega koji dolaze iz raznih inicijativa iz zemalja Balkana i Evropske unije samo je prvi korak u dugotrajnom procesu. Forum traje do 16.aprila kada će javnosti biti prezentirani zaključci trodnevnih diskusija, radionica i razmjene iskustava svih učesnika.